17:02 / 20.02.2019.

Autor: M.M./Hina

Tour de France 2021. godine prvi put kreće iz Danske

Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Tour de France 2021. godine imat će start u danskoj prijestolnici Kopenhagenu, koji će prvi put u povijesti ugostiti najveću biciklističku utrku na svijetu.
Tour de France 2021. godine imat će start u danskoj prijestolnici Kopenhagenu, koji će prvi put u povijesti ugostiti najveću biciklističku utrku na svijetu, objavili su organizatori.

Ulicama Kopenhagena, koje su potpuno prilagođene biciklistima, 2021. godine jurit će najbolji biciklisti svijeta, a prva etapa će biti vožnja na kronometar. Još dvije etape će se voziti na tlu Danske, od Roskildea do Nyborga te od Vejlea do Soenderborga.

I ovogodišnje izdanje Tour de France će započeti izvan granica Francuske. Startom utrke u Bruxellesu bit će obilježeno pedeset godina od prve pobjede Belgijca Eddyja Merckxa, biciklista koji se može pohvaliti da je najviše puta u povijesti nosio žutu majicu, koja je 1919. godine prvi put uvedena kao simbol vodećeg u ukupnom poretku.

Posljednji put Tour de France započeo je izvan Francuske 2017. godine, kad je domaćin prve etape bio njemački Duesseldorf.

Danska će postati deseta strana država iz koje će krenuti karavana najveće i najpoznatije biciklističke utrke. Prva država koja se time može pohvaliti bila je Nizozemska - 1954. godine, kad je Tour de France krenuo iz Amsterdama, a domaćini "inozemnog starta" bili su još Belgija, Njemačka, Švicarska, Luksemburg, Španjolska, Irska, Velika Britanija i Monaco. Zanimljivo, od svih Francuskoj susjednih zemalja, Tour de France nikada nije krenuo samo iz Italije.

Start utrke 2020. godine bit će upriličen u Nici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!