13:15 / 23.12.2020.

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Tokić: Sva ulaganja u sport na kraju se vrate

-

-

Foto: - / -

Željko Tokić, poduzetnik i Davor Filipović, bivši košarkaš i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gostovali su u emisiji HTV-a Studio 4 i govorili o ulaganju u sport i vrhunskim rezultatima u hrvatskom sportu.
Željko Tokić, poduzetnik i Davor Filipović, bivši košarkaš i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gostovali su u emisiji HTV-a Studio 4 i govorili o ulaganju u sport i vrhunskim rezultatima u hrvatskom sportu.

Davor Filipović je rekao kako ostajemo zemlja koja pobjeđuje, ne samo u tenisu, vaterpolu i rukometu, nego i u nogometu kao i u drugim sportovima.

- Uvjeren sam da ćemo pobijediti u teškoj bitci koju vodimo protiv ovog COVID-a. Naše rukometašice i sportaši kad obuku nacionalni dres imaju pobjedničko srce i od početka sam vjerovao u njih. Rukometašice su svojim rezultatima i igrama pružile svima nama najbolju božićnu čestitku, rekao je.

Željko Tokić je rekao kako sva ulaganja u sport se na kraju vrate.

- Mi smo mala zemlja koja proizvodi vrhunske sportaše i to se pokazalo i na ovom natjecanju. Mediji objavljuju samo uspjehe i rijetko se prikazuju samo pokušaji, kao i u gospodarstvu, tako i u sportu. Kad se napravi rezultat, onda se o njima piše, a sad možda malo i previše.

Tokić je nastavio kako ulaganjem u sport, u KK Dubrava, ne traži korist ili osobnu dobit.

- Ne mogu odbiti meni drage ljude. Tako je bilo u slučaju KK Dubrava gdje je klub ušao nakon puno godina u Premier ligu. Dogovorili smo brzo uvjete, a oni su meni obećali da neće ispasti iz lige. Ja sam obećao da ću biti njihov sponzor. Krpam njihove rupe u proračunu bez uplitanja u rad uprave i bez ikakve funkcije. Čitavo vrijeme svojeg poduzetništva odvajam novac za sport i kulturu, rekao je.

Filipović: Izlaz vidim u sveučilišnom sportu

Davor Filipović je rekao kako brojnost sportaša neke zemlje ne mora značiti i kvalitetu i uspjeh te da je puno država koje imaju više rukometaša i sportaša od Hrvatske pa smo ih uredno pobjeđivali.

- Sustavno treba pristupiti razvoju sporta. Od najmlađih kategorija. Sve ono što je dobro iz Francuske, Australije i drugih zemalja treba i kod nas preuzeti. Treba dizati uvjete svim našim rukometašicama. Izlaz vidim u sveučilišnom sportu. Kako sam imao priliku igrati košarku u Americi, tamo sam vidio kako je ustrojen model studenta sportaša. Imate priliku dobiti vrhunsku naobrazbu i baviti se sportom na vrhunskoj razini. To je sustav koji od svih sportaša pravi uspješne ljude.

- Uvjeren sam da bi danas više ljudi gledalo košarkašku utakmicu između Ekonomskog fakulteta Zagreb i Ekonomskog fakulteta u Beogradu, nego što danas gleda Cibonu i Partizan, rekao je.

Tokić  je rekao kako djeca dolaze u klubove po nekom "defaultu" u klubove koji su uspješni.

- KK Dubrava ima 350 djece u svim uzrastima, to nije mala brojka s obzirom koliko kvart ima stanovnika. Važno je da djeca dolaze na košarku, rukomet i da se uz školovanje bave sportom i imaju ispušni ventil, dodao je.

Filipović je rekao kako u čitavoj generaciji sportaša, jedan ili dva osigura egzistenciju u sportu, ostali se moraju zamisliti kako i što raditi.

- Treba omogućiti sportašima sustav da uz bavljenje sportom na visokoj razini imaju i vrhunsku naobrazbu. Treba voditi računa o integraciji sportaša u društvo nakon završetka sportske karijere, istaknuo je.

Tokić: Kad bi svi poduzetnici izdvajali za sport, puno bi se pomoglo

Željko Tokić se nadovezao da kad netko vidi uspjeh naših rukometašica sigurno će biti motiviran otići na igralište s loptom, a tako se potiče sport u Hrvatskoj.

Tokić je rekao kako je izdvajanje za sport oslobođeno poreznih davanja za dva posto od ukupnih prihoda neoporezivo.

- To nije mali iznos, osobno ne plaćam jer bi to bilo jako puno. To je mali iznos koliko treba sportu. Kad bi svi poduzetnici izdvajali za sport, kulturu i obrazovanje, puno bi se pomoglo. Uz ovo što država daje za vrhunske sportove i subvencije kad se osvoje medalje, pa čak imaju pravo i na mirovinu. To je pohvalno, ali bez ulaganja poduzetnika nema napretka ni uspjeha, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!