12:10 / 24.07.2019.

Autor: I.Ž.K./HRT

Točno godinu dana do OI-ja, u Tokiju predstavljene medalje

Foto: REUTERS/Issei Kato

Foto: REUTERS/Issei Kato

Foto: - / REUTERS

Do početka Olimpijskih igara u Tokiju ostalo je točno 365 dana.
Točno 365 dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju gdje će od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine nastupiti oko 11.000 sportaša koji će se natjecati u 33 sporta.

U japanskoj prijestolnici tom prigodom održana je svečanost kojoj su, među ostalima, nazočili i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach te japanski premijer Shinzo Abe.

Na svečanosti su predstavljene medalje koje će se sljedeće godine dijeliti najboljim olimpijcima. Medalje je dizajnirao Junichi Kawanishi, a upravo su nova olimpijska odličja privukla najviše pozornosti od uzvanika na ekstravagantnoj svečanosti u japanskom glavnom gradu, kojom je obilježeno godinu dana do početka Igara.

Medalje su kružnog oblika s promjerom od 85 milimetara, a na njoj su prikazani grčka božica pobjede Atena i olimpijski simboli. Posebnost ovih odličja je što su napravljena od recikliranih materijala pribavljenih od 6,21 milijuna odbačenih elektroničkih uređaja skupljenih diljem Japana.

- Sport zbližava svijet i pruža jednaku priliku svima. To je bit sporta, što smo naučili prije 55 godina kada smo prvi put ugostili Olimpijske igre u Tokiju, rekao je japanski premijer Shinzo Abe u obraćanju uzvanicima.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach rekao je da je Tokio najbolje pripremljen domaćin Igara godinu dana uoči početka.

- Bit će to prelijepa i jedinstvena prilika za naše japanske domaćine kako bi svijetu mogli pokazati najbolje od Japana, izjavio je Bach.

Organizatori su već prodali 3,22 milijuna ulaznica za sva natjecanja, a više od 200.000 osoba prijavilo se za volontiranje tijekom Igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!