11:27 / 23.07.2020.

Autor: A.M./Hina

Točno 365 dana do OI-ja, Bach: Bit će to svjetlo na kraju tunela

Prolaznici u Tokiju pored resetiranog sata koji odbrojava vrijeme do početka Olimpijskih igara (Foto: REUTERS/Issei Kato)

Prolaznici u Tokiju pored resetiranog sata koji odbrojava vrijeme do početka Olimpijskih igara (Foto: REUTERS/Issei Kato)

Foto: - / REUTERS

Olimpijske igre mogu biti svjetlo na kraju ovog vrlo mračnog tunela kroz koji čovječanstvo trenutno prolazi, kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.
Olimpijske igre u Tokiju službeno su trebale biti otvorene u petak, 24. kolovoza, ali pandemija koronavirusa sve je odgodila za godinu dana.
Novi datum svečanosti otvaranja OI-ja je 23. srpnja 2021.godine - točno za 365 dana. Tim povodom danas u 18.05 na Drugom programu pogledajte specijalnu emisiju o Igrama u Tokiju.
- Olimpijske igre mogu biti svjetlo na kraju ovog vrlo mračnog tunela kroz koji čovječanstvo trenutno prolazi, kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach dodavši: - Također, 23. srpnja je početak kampanje #StrongerTogether. Time će se prepoznati važnost solidarnosti i jedinstva u ovim teškim vremenima, priznajući snagu sporta, a posebno olimpijskih igara, za okupljanje ljudi.
Osim na kanalima MOO-a i OI Tokio 2020, dionici Olimpijskog pokreta također, će se aktivirati preko svojih digitalnih i društvenih medijskih platformi tijekom narednih dana kako bi pokazali svoju podršku svim sportašima.
- Živimo u vremenu velike neizvjesnosti. Na kraju, OI mogu postati sjajno svjetlo nade, optimizma, solidarnosti i jedinstva, dodao je Bach kazavši kako MOO priprema različite moguće scenarije za provedbu igara.
Organizatori i MOO u više su navrata izrazili uvjerenje da će se Igre održati. No, MOO je naglasio kako u slučaju nepovoljne situacije, neće biti nove odgode, već će Olimpijske igre biti otkazane.
Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara i bivši japanski premijer Yoshiro Mori u srijedu je u razgovoru za japansku nacionalnu televiziju NHK kazao da se OI neće održati iduće godine ako se situacija s pandemijom koronavirusa ne promijeni.
On je protiv ideje i da se natjecanja održavaju bez gledatelja.
- Sportska su natjecanja bez gledatelja nezamisliva. Cijela će zemlja tada živjeti s Olimpijskim igrama, uključujući svijet, rekao je u intervjuu za novinsku agenciju Kyodo News.
U Tokiju je prvi put od izbijanja pandemije u jednom danu zabilježeno više od 300 infekcija, u posljednja 24 sata bilo ih je 366, rekao je guverner Yuriko Koikeam na japanskoj televiziji NHK 365 dana prije OI.
MOO i Organizacijski odbor, kao i japanske vlasti, na čelu s premijerom Shinzom Abeom, ostaju predani pripremama za Igre sljedeće godine. To ponavljaju još od ožujka, kada su prvi put u povijesti bili prisiljeni odgoditi najveći sportski događaj za sljedeću godinu.
Od tada se nije puno toga promijenilo, putovanje između kontinenata i pojedinih zemalja još uvijek je vrlo ograničeno ili čak onemogućeno, a na mnogim mjestima karantena je potrebna za prelazak granice.
Organizatori su prošlog tjedna objavili kako su svi objekti, uključujući Olimpijsko selo i medijske centre, spremni, ali mnoga su pitanja i dalje otvorena. Kako u pogledu financiranja igara, mnogi sponzori još nisu dali svoju suglasnost, kao i provedbu kvalifikacijskih natjecanja za Olimpijske igre.
U Europi su sportska natjecanja započela prije mjesec dana ublažavanjem mjera za suzbijanje infekcija, ali one su u porastu ne samo u Japanu, već i u drugim razvijenim zemljama, na čelu sa Sjedinjenim Državama, kao i u zemljama u razvoju, Indiji i Brazilu.
- Sada se sportaši širom svijeta imaju priliku usredotočiti na svoj cilj i pripremiti se za natjecanje, rekao je sportski direktor Tokyo 2020 Koji Murofushi.
Organizatori su također, najavili smanjenje svih nepotrebnih troškova kako bi se osigurala nesmetana i vrhunska izvedba igara. Olimpijska povjerenica za logistiku Hidemasa Nakamura objasnila je da su ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, koje organizatorima uvijek predstavljaju velik trošak, također u bilanci rashoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!