Matea Jelić i Tonči Stipanović sportaši godine

21.12.2021.

20:06

Autor: I.L./HRT/HOO

Matea Jelić

Matea Jelić

Foto: HTV / HRT

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo.

Godinu na izmaku predsjednik HOO-a Zlatko Mateša okarakterizirao je vrlo složenom i izazovnom, ali i vrlo uspješnom u odnosu na pandemijske okolnosti u kojima su nastupali naši sportaši na međunarodnim natjecanjima. Apostrofirao je središnji sportski događaj godine - Olimpijske igre u Tokiju, druge naše najuspješnije Igre po broju osvojenih odličja (8), nakon rekordnog Rija 2016. (10 medalja). Sportašicama i sportašima na iznimno uspješnoj godini čestitala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Tonči Stipanović

Tonči Stipanović

Foto: HTV / HRT

A prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg), koja je ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser), ujedno i vlasnik ovogodišnje svjetske bronce iz Barcelone. Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su po drugi put zaredom laureati HOO-ova izbora.


Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo Nino Serdarušić) laureat je izbora za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice hrvatske karate reprezentacije (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.

Hrvatska karate reprezentacija

Hrvatska karate reprezentacija

Foto: HTV / HRT

A prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg), koja je ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser), ujedno i vlasnik ovogodišnje svjetske bronce iz Barcelone. Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su po drugi put zaredom laureati HOO-ova izbora.


Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić) laureat je izbora za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice hrvatske karate reprezentacije (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.


Olimpijski pobjednici i europski prvaci u veslačkom dvojcu bez kormilara Martin i Valent Sinković još jednom su primili nagradu u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, iako su kao protukandidate imali i osvajače olimpijskog zlata (Pavić, Mektić) i olimpijskog srebra (Čilić, Dodig). Presudilo je europsko zlato i ukupna pobjeda braća Sinković u Svjetskom kupu. Zato su članovi najboljeg svjetskog teniskog para - Nikola Mektić i Mate Pavić - „prepoznati“ kao najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu, a kakvu su godinu imali, to priznanje završilo je u pravim rukama. Nažalost, Mate Pavić je bio spriječen osobno primiti priznanje.


Jednako tako, posebno HOO-ovo priznanje za promicanje sporta pogodilo je pravu „adresu“ - Sportske novosti. Preuzeo ga je glavni urednik jedinog nam sportskog dnevnika, Robert Šola.


U kategoriji najuspješnijeg trenera, HOO je izabrao tercet. Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis) sjajnim su dometima svojih sportaš(ic)a uistinu obilježili 2021. godinu.  


Nagradu za fair play dobili su Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), iz čije je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.


No, još dva vrijedna priznanja za fair play uručena su na svečanosti HOO-a. Europski fair play pokret je odaslao zaslužena priznanja dvjema Hrvaticama. Europsku fair play diplomu dobila je Valentina Pereglin za poznati čin uručivanja već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena na temelju bodovnog previda sudaca na SP-u u samostrelu. Zasluženo priznanje stiglo je i djelatnici Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Nataši Muždalo za hvalevrijedan projekt „Bonton ponašanja u sportu“.


Kao i svake godine, Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je i Nagradu Matija Ljubek, velikim sportskim zaslužnicima za životno djelo. Ovogodišnji laureati su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka.

Najuspješnija hrvatska sportašica - Matea Jelić

Najuspješniji hrvatski sportaš - Tonči Stipanović

Hrvatska Davis Cup reprezentacija

Hrvatska Davis Cup reprezentacija

Foto: HTV / HRT

Najuspješnija hrvatska muška sportska ekipa - hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Borna Gojo, Nikola Mektić, Mate Pavić, Nino Serdarušić)

Martin i Valent Sinković

Martin i Valent Sinković

Foto: HTV / HRT

Najuspješnija hrvatska ženska sportska ekipa - hrvatska karate reprezentacija (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko)

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada - Martin Sinković i Valent Sinković

Najuspješniji hrvatski trener - Toni Tomas, Nikola Bralić, Vedran Martić

Toni Tomas

Toni Tomas

Foto: HTV / HRT

Nagrada Matija Ljubek, velikim sportskim zaslužnicima za životno djelo - Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka

Najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu - Mate Pavić i Nikola Mektić

Nikola Mektić

Nikola Mektić

Foto: HTV / HRT

Nagrada HOO-a za fair play - Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez

Posebna nagrada HOO-a za promicanje sporta - Sportske novosti

Veliki dan hrvatskog sporta (HOO)

Veliki dan hrvatskog sporta (HOO)

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!