14:02 / 21.04.2020.

Autor: A.M./Hina

Tko će platiti: MOO i Japanci u prijeporu oko troškova odgode Igara

Ogromni olimpijski krugovi u tokijskoj luci (Foto: REUTERS/Issei Kato/File Photo)

Ogromni olimpijski krugovi u tokijskoj luci (Foto: REUTERS/Issei Kato/File Photo)

Foto: - / REUTERS

MOO je uklonio sa svog internetskog portala rečenicu u kojoj je navedeno da će "Japan snositi troškove odgode Olimpijskih igara" nakon "pobune" Japanaca.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uklonio je u utorak sa svog internetskog portala rečenicu u kojoj je navedeno da će Japan snositi troškove jednogodišnje odgode Olimpijskih igara u Tokiju, nakon što su se japanski organizatori usprotivili toj tvrdnji.
- Nemoguće je da MOO neće uopće sudjelovati u pokrivanju troškova, izjavio je za Kyodo News predsjednik Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshiro Mori.
U tekstu objavljenom na internetskom portalu MOO-a, pisanom u obliku pitanja i odgovora objavljeno je sljedeće: "Japanski premijer Shinzo Abe složio se da će Japan nastaviti pokrivati troškove koji su bili predviđeni ugovorom za 2020."
No, ta je rečenica uklonjena nakon što su japanska Vlada i Organizacijski odbor Igara to zanijekali. Na konferenciji za medije održanoj u srijedu istaknuto je kako nije postignut dogovor između MOO-a i Japana oko troškova odgode izazvane pandemijom bolesti COVID-19.
U novoj verziji teksta stoji da će "MOO i japanska strana, uključujući Organizacijski odbor OI Tokio 2020., zajednički nastaviti s procjenama i diskusijom o utjecaju koji ima odgoda". Prema procjeni japanskih službenika i stručnjaka, troškovi organizacije nakon jednogodišnje odgode Igara mogli bi narasti za tri do šest milijardi američkih dolara.
- MOO će i dalje biti odgovoran za svoj dio troškova. Potpuno je jasno da će iznos tih troškova biti nekoliko stotina milijuna dolara, stoji u izjavi Međunarodnog olimpijskog odbora.
Prema novim datumima, Olimpijske igre u Tokiju bit će otvorene 23. srpnja 2021., a svečanost zatvaranja trebala bi biti održana 8. kolovoza. Paraolimpijske igre će biti održane u terminu od 24. kolovoza do 5. rujna.
Iz MOO-a su se osvrnuli i na priče o mogućoj novoj odgodi Igara za 2022.
- Naši japanski partneri i premijer su nam vrlo jasno dali do znanja da Japan ne može izdržati odgodu na duže razdoblje od ljeta sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!