12:02 / 07.12.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

"Tiha diplomacija je najbolji način u slučaju Kine i Peng Shuai"

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Costas Baltas/File Photo / REUTERS

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach unatoč brojnim kritikama kako se MOO odnosi prema slučaju tenisačice Peng Shuai i dalje ostaje pri svom načinu rješavanja tog pitanja. 

- S našeg gledišta tiha diplomacija je najbolji put i tako ćemo nastaviti, kazao je Bach za njemačku novinsku agenciju DPA.

Peng Shuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, je prije više od mjesec dana optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos. Nakon toga nestala je iz javnosti i mnoge organizacije i pojedinci postavljali su pitanja o tome gdje se nalazi i kako je.

MOO dosad nije osudio kineske vlasti niti je tražio pojašnjenja službene Kine što se događa sa bivšom prvom tenisačicom svijeta u parovima, već je obavio dva video poziva sa Peng Shuai.

- Mogu vam jamčiti da ćemo o tom slučaju i dalje raspravljati s kineskom stranom. Kao što su mnogi sportaši i organizacije zabrinute za njeno stanje, tako smo i mi, rekao je Bach. 

Bilo je brojnih poziva da se MOO u ovom slučaju postavi kao Ženska teniska udruga (WTA) koja je objavila suspenziju svih WTA turnira u Kini.

- WTA udruga se odlučila za svoj put, brojne druge sportske organizacija su odabrale drugačiji put. Načini djelovanja mogu biti različiti, ali ciljevi mogu biti isti, dodao je predsjednik MOO.

Istaknuo je da će MOO nastaviti razgovore s Peng Shuai i kineskim vlastima i nakon Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

- S ovim pristupom ćemo nastaviti i održati odnose. ZOI neće biti završna točka, dodao je čelni čovjek MOO-a.

Bach je podsjetio da je tihu diplomaciju 2008. prilikom ljetnih Igara u Pekingu i tadašnjem kineskom suzbijanju nemira u Tibetu upotrijebio tadašnji predsjednik MOO-a Jacques Rogge.

- Gledajući naša iskustva to je prava strategija i naša najbolja mogućnost, rekao je Bach.

MOO je već dugo kritiziran što je ZOI 2022. dodijelio Kini s obzirom na stanje ljudskih prava u toj zemlji. 

- Olimpijske igre ne mogu riješiti dugotrajne političke probleme koje nisu u stanju bili riješiti političari. Koja je naša odgovornost i koliki su naši limiti? Na nama je da se pobrinemo da Igre budu organizirane u skladu s Olimpijskom poveljom, da pod isti krov dovedemo 206 reprezentacija i ekipu izbjeglica. Očekivati da olimpijske igre mogu fundamentalno promijeniti zemlju, njezin politički sustav i zakone je pretjerano, kazao je Bach.

Osvrnuo se i na diplomatski bojkot ZOI-ja u Pekingu od strane SAD-a, koji neće slati vladine dužnosnike u Kinu za vrijeme Igara. Bach je naglasio da MOO mora biti politički neutralan kako bi mogao predstavljati sve nacije koje se natječu i univerzalnost igara.

- Olimpijske igre ne mogu riješiti probleme koje nisu u stanju bili riješiti generacije političara. Mi nemamo snagu i instrumente da bi mijenjali političke sustave, zaključio je Bach.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!