16:43 / 30.06.2020.

Autor: I.LL./Hina

Teddy Riner i Dimitri Bascou žrtve rasizma

Teddy Riner na IJF Judo Grand Prix Zagreb 2017. (Marko Prpic/PIXSELL)

Teddy Riner na IJF Judo Grand Prix Zagreb 2017. (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Osude stižu sa svih strana, a cijeli je slučaj prijavljen policiji.
Jedan od najboljih judaša svih vremena Francuz Teddy Riner (31) i njegov sunarodnjak i atletičar Dimitri Bascou (33) žrtve su rasističke uvrede koja je osvanula na ogradi francuskog Nacionalnog instituta za sport, stručnost i performanse (INSEP).

Ispod njihovih slika ispisane su uvredljive rasističke poruke koje su šokirale Francusku. Osude stižu sa svih strana, a INSEP je cijeli slučaj prijavio policiji koja je otvorila istragu.

Francuski olimpijski odbor, francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu, Međunarodna judo federacija, INSEP, i brojni sportaši osudili su uvredljive poruke.

Riner je jedan od najpoznatijih francuskih sportaša i smatra se jednim od najboljih judaša svih vremena. Tijekom karijere je osvojio dva olimpijska zlata (2012., 2016.), deset svjetskih i pet europskih zlata. Bio je gotovo deset godina bez poraza nanizavši čak 154 pobjede.

Bascou je osvojio olimpijsku broncu na 110 metara u Rio de Janeiru 2016. i europski naslov iste godine.

Ministrica sporta Roxana Maracineanu opisala je ova djela kao kukavička.

- Borba protiv rasizma mora se nastaviti. Nećemo posustati u našoj borbi, napisala je na Twitteru.

Iz INSEP-a su također, snažno osudili rasističke uvrede, poručivši kako je institut "odraz različitosti Francuske, žena i muškaraca svih porijekla, koji nadmašuju sebe".

- Odlučno osuđujemo ovu bijedu. Nećemo pognuti glavu, nećemo popustiti mržnji, kukavičluku i gluposti, poručio je generalni direktora Instituta Ghani Yalouz dodavši kako su podnijeli prijavu policiji.

Francuska judašica Clarisse Agbegnenou, srebrna iz Rija, je kazala kako je šokirana i tužna.

- Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost, dodala je citirajući Alberta Einsteina.

Predsjednik Organizacijskog odbora pariških OI i POI 2024. Tony Estanguet rekao je da su grafiti "nepodnošljivi".

- Olimpijska i paraolimpijska obitelj ostaju beskompromisne i ujedinjene, rekao je.

Oglasila se i Međunarodna judo federacija (IJF) koja je poruke opisala uznemirujućim.

- Rasizmu u bilo kojem obliku nema mjesta u sportu ili društvu. IJF odlučno osuđuje kukavička djela, koja su u potpunoj suprotnosti s vrijednostima uzajamne pomoći i blagostanja koje zagovara moralni kodeks juda, navodi se u izjavi IJF-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!