09:02 / 24.04.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Talijanski plivač srušio rekord na svetom jezeru Titicaca

Jezero Titicaca

Jezero Titicaca

Foto: Ilustracija / Pixabay

Bivši talijanski olimpijski plivač Andrea Oriana postavio je novi svjetski rekord u prohladnom jezeru Titicaca, najvećem svjetskom plovnom jezeru okruženom andskim planinskim lancima između Bolivije i Peru.

47-godišnjak je preplivao preko 20 kilometara jezera bez plivačkog odijela za 5 sati i 33 minute, oborivši prethodni rekord u daljini plivanja na jezeru tijekom svog trećeg pokušaja, unatoč hladnoj vodi i razrijeđenom zraku na 3.812 metara nadmorske visine.

- Teško je plivati na toj nadmorskoj visini jer vam ona usporava zamahe ponajviše zbog hladnoće. Bez odijela i zaštite, 12 stupnjeva Celzijevih je vrlo hladno, rekao je Andrea Oriana

Talijan, koji je kožu mazao voskom da se ne bi pothladio, plivao je od takozvanog planinskog vrha "Uspavani zmaj" na istočnoj obali do Mjesečevog otoka usred jezera.

- Vrlo sam sretan što sam svjetski rekord oborio upravo na svetom jezeru Titicaci, rekao je Oriana, koja sada planira plivati još dalje i to 43 kilometra preko jezera od Bolivije do Perua.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!