Talijani u vodstvu nakon prvog dana SP-a u Biogradu

03.11.2022.

20:33

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: XINHUA / PIXSELL

Prvog dana Svjetskog prvenstva monotip klase RS 21 koje se održava u Biogradu održana su dva jedrenja, a na diobi prvog mjesta su dvije talijanske posade sa skiperima Gianlucom Grisolijem i Martinom Reintjesom. Treće mjesto na postolju zasad drže Britanci sa skiperom Hughom Watsonom.

Uvodni dan prvenstva u biogradskom akvatoriju obilježio je lagani jugozapadnjak snage do sedam čvorova, po kojem su pravovremene taktičke odluke bile ključne.


- Akvatorij oko Biograda spada među najzahtjevnije na kojima sam ikada jedrio. Zbog mnoštvo otoka i Pašmanskog kanala vjetar često mijenja smjer pa treba znati dobro čitati uvjete na moru. Svaka pogreška u ovako velikoj floti može biti jako skupa, opisao je hrvatski jedriličar Tomislav Bašić.


Na prvom službenom Svjetskom prvenstvu ove klase, kojem je domaćin Jedriličarski klub "Briva", pojavilo se 40 jedrilica što ovu regatu svrstava među najbrojnije 'one design' regate koje su ikada održane u Hrvatskoj.


- Jedrilica je jako zanimljiva, niske vodene linije koja donosi jako bliski kontakt s morem. S obzirom na to da je u pitanju 'one design', odnosno svi brodovi su isti, regate su jako neizvjesne i o plasmanu najviše odlučuje kvaliteta i utreniranost posade. Mene veseli ovako velik broj brodova u Hrvatskoj. Većina stranih jedriličara prvi put jedri u Biogradu i dojmovi su izvrsni, istaknuo je Bašić, nekadašnji hrvatski olimpijac i svjetski prvak u klasi ClubSwan 50.


Na prvenstvu nastupaju i dvije hrvatske jedrilice. Posada Luke Šangulina u prvom je jedrenju izletjela na startu, dok je u drugom upisala vrlo dobro deseto mjesto te je u ukupnom redoslijedu na 28. poziciji. Posada Mladena Peharde osvojila je 33. i 37. mjesto te je ukupno na 37. poziciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!