19:55 / 22.09.2020.

Autor: TVD2/Sport/HRT

Tadej Pogačar, novi slovenski heroj: Nevjerojatna trotjedna avantura

Tadej Pogačar (Foto: REUTERS/Stef Mantey)

Tadej Pogačar (Foto: REUTERS/Stef Mantey)

Foto: - / REUTERS

Mladi debitant na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci Tour de Franceu Tadej Pogačar, dan prije 22. rođendana popeo se na najviše postolje i ispisao povijest.
Novi slovenski heroj zove se Tadej Pogačar. Mladi biciklist u nedjelju se upisao u povijest kao prvi Slovenac koji je slavio na Tour de Franceu, a usto je i najmlađi pobjednik u 116 godina dugoj povijesti Toura.

Mladi Slovenac Tadej Pogačar osvojio Tour de France


Priča o Tadeju Pogačaru priča je zbog koje volimo sport. Mladi debitant na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci Tour de Franceu dan prije 22. rođendana popeo se na najviše postolje i ispisao povijest. Osim pobjede i žute majice, osvojio je i točkastu - za najboljeg penjača, te bijelu za najboljeg biciklista do 23 godine. Nakon utrke "dečko" rodom iz Klanca skromno je prokomentirao uspjeh.

- Stajati ovdje u Parizu na najvišem postolju... nikad nisam razmišljao o tome. Bila je to nevjerojatna trotjedna avantura, rekao je Pogačar.

Pobjedu na Touru Tadej je osigurao u subotu kada je na kronometru bio najbrži i preuzeo ukupno vodstvo od sunarodnjaka i glavnog favorita Primoža Rogliča.

Nekadašnji hrvatski biciklist, danas sportski direktor prestižne momčadi Bahrein McLaren, Vladimir Miholjević ističe kako je Pogačar posljednjih godina postizao velike rezultate i time dao naslutiti da je riječ o iznimnom talentu.

- On je ovo toliko rano i lakoćom ostvario i nema razloga biti opterećen. On to tako i prihvaća, kaže Miholjević.

Njegova pobjeda u Francuskoj, ističe Miholjević, još je veća ako se usporedi momčad UAE iz koje dolazi Pogačar s Rogličevom momčadi Jumbo Visma.

- Ovdje je ta jedna mladost koja nije opterećena i koja je u biti pobijedila jedan 'stroj', rekao je Miholjević.

Slovenija je tako dobila novog heroja, a biciklistički svijet novu zvijezdu koja će još dugo blistati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!