Svjetsko prvenstvo štafeta odgođeno za 2025.

31.10.2022.

13:10

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: mezzotint / Shutterstock

Svjetsko prvenstvo atletskih štafeta, koje je trebalo biti održano 13. i 14. svibnja 2023. u kineskom Guangzhouu, odgođeno je za 2025., objavila je u ponedjeljak Svjetska atletika.

Odluku je donio Upravni odbor krovne atletske organizacije u dogovoru s Organizacijskim odborom ovog natjecanja i Kineskim atletskim savezom, a glavni razlog za odgodu su protuepidemijske mjere koje su još uvijek na snazi u Kini.

Ova je odluka utjecala na kvalifikacijski proces za nastup štafeta na Svjetskom atletskom prvenstvu 2023., koje će biti održano u Budimpešti. Umjesto rezultata s odgođenog natjecanja, kao kvalifikacijski kriterij su postavljeni plasman na posljednjem Svjetskom prvenstvu, održanom ove godine u Eugeneu i plasman na svjetskoj rang-listi.

Tako su osam najboljih štafeta s prošlog SP-a izravno izborile nastup na SP-u u Budimpešti, a pridružit će im se još osam najboljih reprezentacija sa svjetske rang-liste u trenutku završetka prijava za natjecanje.

Ovi kriteriji vrijede za svih pet štafetnih natjecanja, odnosno muške i ženske štafete na 4x100 i 4x400 metara, kao i za mješovitu štafetu 4x400 m.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!