Svjetski rekord Mirele Kardašević

07.03.2022.

12:59

Autor: I.Ž.K./HRT

Mirela Kardašević

Mirela Kardašević

Foto: Privatni album / -

Na otvorenom državnom prvenstvu u ronjenju na dah održanom u organizaciji Ronilačkog kluba Ocean iz Rijeke i AIDA Hrvatske Mirela Kardašević postavila je još jedan svjetski rekord.

Kardašević je u disciplini dinamika s bifin perajama preronila 244 m i tako srušila svjetski rekord koji je do tada držala poljska predstavnica Magdalena Solich-Talanda s preronjenih 236 metara.

- Jako sam sretna i ponosna na ostvareni rezultat, drago mi je da su se trud i rad isplatili. Želim zahvaliti svojem treneru Ivanu Drvišu, klubu DPS Zagreb i svojoj obitelji koji su mi najveća podrška i motivacija. Također želim zahvaliti svim svojim sponzorima koji me podržavaju jer bez njih ne bih bila tu gdje jesam, rekla je Mirela nakon postavljanja rekorda. 

Drugi dan natjecanja Mirela je osvojila još dvije zlatne medalje u disciplinama dinamika bez peraja i dinamika s monoperajom. Zanimljivo je da se Mirela samo posljednje četiri godine bavi ronjenjem na dah, a ovo joj je sedmi svjetski rekord.

Do sada je osvojila osam medalja na svjetskim prvenstvima - dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane - te dvije brončane medalje s europskih prvenstava.

Natjecanje, koje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog ronilačkog saveza, posjetilo je preko 30 natjecatelja većinom iz Hrvatske, no bilo je i natjecatelja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Nizozemske, Libanona, Švedske i Njemačke.

Natjecanje je poslužilo i kao kvalifikacija za nadolazeća svjetska prvenstva u Beogradu i bugarskom Burgasu, a natjecatelji su odmjeravali snage u svim bazenskim disciplinama: dinamikama s perajama, monoperajom te bez peraja za najdulji horizontalni zaron u 50 metarskom bazenu i disciplini statike za najdulje vrijeme. 

Državni prvaci po disciplinama postali su Lada Sartori, Mirela Kardašević, Boris Milošić, Vitomir Maričić, Vanja Peleš i Budimir Šobat, a medalje su na postolju dobili i Hrvoje Škorić, Enes Čerimagić, Petar Klovar, Sanda Kukuljan, Petra Vukoša, Vedrana Horvat, Petra Maričić i Angelina Krmpotić.

Prema AIDA otvorenom prvenstvu Hrvatske najuspješnija natjecateljica kombinirano bila je Rianne Vastenhouw iz Nizozemske ispred Mađarice Melinde Bajai i Riječanke Sande Kukuljan dok je u muškoj konkurenciji ukupno najbolji Petar Klovar iz Rijeke ispred Alexandera Wowre iz Njemačke i Geora Marinca, Istrijana također iz riječkog kluba Ocean.

U ekipnom prvenstvu hrvatskih ronilačkih klubova, najbolja ženska ekipa bila je DPS Zagreb ispred Riječanki iz kluba Ocean i RK Split, dok je najbolja muška ekipa riječki klub Ocean ispred Submanije iz Zagreba i DPS Zagreb.

Ukupno najbolji klub u Hrvatskoj u sastavu dva ženska i dva muška natjecatelja je Ronilački klub Ocean iz Rijeke, drugoplasirani je DPS Zagreb, a na trećem mjestu je RK Split.

Treću godinu zaredom godišnju nagradu Mako AIDA Hrvatske koja se dodijeljuje za najveći broj AIDA natjecateljskih bodova u godini, osvojio je Vitomir Maričić za 2021. u kojoj je osvojio nekoliko odličja na svjetskim smotrama uključujući bazensko zlato, dubinsko zlato te cijeli niz ostalih trofeja čime je potvrdio svoju poziciju na prvom mjestu povijesne rang ljestvice ronilaca kroz sve discipline.

- Ovo je još jedno natjecanje gdje sam u više organizatorskih i natjecateljskih uloga i to je uvijek zahtjevno, međutim kada vidite da sve štima dobro i da stvari idu prema planu onda je to i jedna velika nagrada. Sportski uspjeh na takvom natjecanju je onaj dodatni šlag na tortu i poticaj za dalje. Drago mi je da sam ukupno najbolji natjecatelj i nadam se da ću time motivirati mnoge kojima je ovo bilo prvo natjecanje, ali i da je to podiglo naš klub Ocean na prvo mjesto te smo tako i sa sportske strane vratili sponzorima i volonterima njihov uložen trud da nam to omoguće. Ovakvo natjecanje nije moguće bez jako puno predanih volontera i u tome je riječki Ocean sigurno ispred svih, rekao je Vitomir Maričić, ukupni pobjednik i aktualni svjetski prvak i rekorder u ronjenju na dah.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!