Šahovska elita u Zagrebu, Kasparov nastupa pod hrvatskom zastavom

06.07.2021.

14:02

Autor: K.L./HRT

Kasparov, Anand i Nepomniači

Kasparov, Anand i Nepomniači

Foto: HTV / HRT

Na konferenciji za novinare najavljen je Croatia Grand Chess Tour, šahovski turnir koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade.

U Zagrebu se održava po drugi put, prvi put je održan 2019. godine, a prošle godine otkazan je zbog epidemioloških razloga.

Na turniru, koji se ove godine igra po ubrzanom tempu, nastupaju dva bivša svjetska prvaka, Garry Kasparov i Vishy Anand, te aktualni izazivač svjetskog prvaka Ian Nepomniači.

- Ovo je drugi Croatia Chess Tour, a na njemu imamo dva bivša svjetska prvaka. Garry Kasparov, najbolji šahist svih vremena, vjerojatno i sportaša jer je vladao 20 godina. Drugi je Vishy Anand, peterostruki prvak svijeta, to su dvojica šahista koji su obilježili čitavu šahovsku povijest, ne samo modernu. Treći značajni sudionik je Ian Nepomniači, novi izazivač svjetskog prvaka Magnusa Carlsena. Publike neće biti zbog epidemiološke situacije, rekao je direktor Zlatko Klarić.

Od 11 igrača devet je među deset najboljih u jednoj od disciplina. Hrvatsku će predstavljati Kasparov i Ivan Šarić, europski prvak u šahu 2018.

- Kao što znate, već sam igrao pod hrvatskom zastavom, iako su moje šahovske aktivnosti smanjene u posljednjih nekoliko godina, igrao samo u Saint Louisu, ali nisam mogao pobjeći od prihvaćanja, možete to zvati, želja i zahtjeva od lokalnog stanovništa da igram u Zagrebu. Iako vas molim da nemate velika očekivanja, umirovljen sam, za razliku od svojih ostalih protivnika, trudim se dati sve od sebe. Važno je da moje sudjelovanje potakne interes za šah u Hrvatskoj, rekao je legendarni Kasparov.

- Ovaj turnir smatram iznimno korisnim jer se želim dobro pripremiti za meč za naslov svjetskog prvaka protiv Karlsena. Na tom putu važna je svaka partija, kaže Ian Nepomniači, aktualni izazivač svjetskog prvaka.


A još jedan bivši svjetski prvak Viswanathan Anand je rekao:


- VIše ću vremena provesti na brzopoteznim partijama jer zbog Covida dugo nisam igrao, ali svakako očekujem dobru zabavu. 


Uz navedene na turniru će nastupiti i Maxime Vachier-Lagrave, Alexander Grischuk, Shakhriyar Mamedyarov, Anish Giri, Jorden Van Foreest, Anton Korobov i Jan-Krzystof Duda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!