18:51 / 30.06.2021.

Autor: I.L./Hina

Svjetska prvakinja ipak suspendirana

Salwa Eid Naser

Salwa Eid Naser

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Bahreinska atletičarka Salwa Eid Naser, svjetska prvakinja na 400 metara, suspendirana je na dvije godine zbog kršenja antidoping pravila i zbog toga će propustiti Olimpijske igre u Tokiju, objavio je Sportski arbitražni sud (CAS).

U žalbenom postupku vrhovni sud sportskog svijeta poništio je odluku koju je prošlog listopada donio disciplinski sud Međunarodne atletske federacije, a koja je Naser oslobađala krivnje.

Toj 23-godišnjakinji, rođenoj u Nigeriji, neće se oduzeti rezultati sa svjetskog prvenstva 2019. godine na kojem je postala svjetska prvakinja jer nema dovoljno dokaza da se tada dopingirala.

Prema pravilima Svjetske atletike, bilo koja kombinacija od tri propuštena testa ili lažne prijave boravka u roku od 12 mjeseci od strane sportaša predstavlja prekršaj, a Naser je tijekom 2019. i do siječnja 2020. opetovano izbjegavala doping-kontrole i prijave boravka.

- Svi natjecateljski rezultati koje je Naser postigla od 25. studenoga 2019. do datuma obavijesti o suspenziji  bit će diskvalificirani, sa svim posljedicama, uključujući oduzimanje medalja, titula, bodova za rangiranje i novca za nagrade i nastup, stoji u izjavi CAS-a.

Naser je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u Dohi 3. listopada 2019. s 48.14 sekundi, što je treće najbrže vrijeme u povijesti na 400 metara. Vijeće CAS-a koje je presudilo po tom pitanju reklo je da će njezin rezultat i zlato iz Dohe ostati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!