Svjetska i europska prvakinja: U borbi se osjećam sigurno i prirodno

02.01.2023.

10:10

Autor: K.L./DJH/HRT

Lena Stojković

Lena Stojković

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Prema broju medalja osvojenih na svjetskim i europskim natjecanjima, ukupno 31 medalja u 2022., među kojima je i pet olimpijskih odličja taekwondo je najtrofejniji hrvatski sport.

Tu činjenicu, ali i ostale stvari vezane uz taekwondo u Hrvatskoj, komentirali su gosti u studiju "Dobro jutro, Hrvatska" predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo te hrvatska reprezentativka, europska i svjetska taekwondo prvakinja Lena Stojković koja se javila iz Splita.


Ona je u istoj godini osvojila europsko i svjetsko prvenstvo.


- Pogodilo se da je u istoj godini bilo i europsko i svjetsko prvenstvo, odradila sam dobar posao na oba natjecanja te se osjećam ponosno i spremno za novu godinu, rekla je Stojković.


- Teško je reći u čemu je tajna što je taekwondo ovako trofejan sport. Razvijamo taekwondo od 1968. godine, jedna smo od prvih pet zemalja u Europi koja je prigrlila taekwondo te smo upornim radom akumulirali iskustvo i određeno znanje pa uspjeli zadnjih godina postići veliki rezultate koji su nerazmjerni s našom veličinom. Na Olimpijskim igrama smo bili treća nacija, iza nas je ostala Kina, Koreja, SAD i mnoge druge velike države i taekwondo sile. Konstrukcijski našim ljudima odgovara taekwondo, bolji ste ako ste dulji, imate dulje ruke i noge... Trebate biti srčani, hrabri i imati borbeni duh, a to je naglašeno u ovim krajevima, objasnio je Nobilo.


Samozatajna Lena je s 20 godina ostvarila takve seniorske rezultate koji rijetkima uspiju, ali u borbama nije samozatajna.


- U borbi se osjećam sigurno i prirodno, kao da tu trebam biti. Kad krene borba, fokus je tu, slušam trenera što mi kaže i dobro se osjećam. Počela sam s taekwondoom jer sam u kvartu imala dvoranu, brat je trenirao prije mene pa sam i ja probala. Zaljubila sam se u sport, on daje puno i vraća ti sve, kliknula sam i osjećam se kao da tu pripadam, rekla je Stojković pa dodala o svojem splitskom klub TK "Marjan":

- Iza ovog Svjetskog prvenstva imamo 106 medalja s velikih natjecanja. Mislim da kao klub jako dobro funkcioniramo, imamo jak sustav i imamo puno mogućnosti. Ne trebam ni ići kući, u dvorani imamo sve. Imamo duh, ujedinjeni smo u klubu, mislim da je ta potpora jako važna.


Koncept Hrvatskog taekwondo saveza je da ima dva centra kvalitete, to je dovoljno da se pokrije ovako mala zemlja, naglasio je Nobilo te rekao da je ovo skup sport na najvišoj razini, a TK "Marjan" najbolji svjetski klub.


Jedan centar kvalitete je u Splitu, a drugi će se pokušati napraviti u Zagrebu, zajedno s Karate i Judo savezom se pokušava pronaći rješenje za "najjače" borilačke sportove.


Stojković ima ove godine opet Svjetsko prvenstvo u petom mjesecu te brojne Grand Prix turnire koji su bitni za Olimpijske igre.


- San svakog sportaša je olimpijska medalja, naglasila je Stojković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!