15:14 / 18.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Svjetska hrvačka elita u Zagrebu

Ilustracija: UWW Zagreb Open Grand Prix

Ilustracija: UWW Zagreb Open Grand Prix

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu će se 29. i 30. siječnja održati međunarodni turnir hrvanja grčko-rimskim stilom za seniore UWW Open Grand Prix Zagreb, u organizaciji Saveza hrvačkih športova Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Svjetske hrvačke federacije (UWW).

Na osmom po redu turniru nastupit će više od 250 svjetskih hrvačkih imena iz 28 zemalja, a boje našeg hrvanja branit će najbolji hrvatski hrvači - Božo Starčević, Ivan Huklek, Ivan Lizatović, Vjekoslav Luburić, Antonio Kamenjašević, Pavel Puklavec, Karlo Kodrić, Filip Šačić, Marko Koščević i drugi.


- Ponosan sam da je Grad Zagreb još jednom centar svjetskog hrvanja u ovo vrijeme pandemije što pokazuje da ulijevamo povjerenje te da je grad Zagreb sigurna destinacija. Pred nama je deveto po redu natjecanje UWW Grand Prix Zagreb Open, koje će okupiti najjače hrvačke reprezentacije svijeta i najbolje hrvače u svim kategorijama hrvanja grčko-rimskim stilom. Nakon Olimpijskih igara u Tokiju i svjetskog prvenstva u Oslu ovo je prvo natjecanje na kojem će najbolji svjetski hrvači odmjeriti snage te je izvrsna uvertira za prvenstvo Europe te nadolazeću sezonu. 


- Bitno je naglasiti da u Zagreb dolazi i UWW tim koji će zajedno sa našim predstavnicima napraviti obilazak lokacija i radni sastanak na temu seniorskog prvenstva Europe koje bi se trebalo održati u Zagrebu 2023. godine, rekao je Milan Pavelić, predsjednik Saveza hrvačkih športova Grada Zagreba.

Turnir Grand Prix Zagreb Open i ove godine uvršten je u kalendar Svjetske hrvačke federacije za 2022. godinu kao jedan od najjačih turnira svijeta.


Među prijavljenim hrvačima brojimo ukupno 24 olimpijca s 2 olimpijske medalje, 18 svjetskih prvaka, te 24 europska prvaka. Hrvači koji će nastupiti ukupno broje čak 332 medalje s velikih natjecanja što stavlja ovaj turnir na sam svjetski vrh.


U Zagreb tako dolaze Srbi Zurabi Datunashvili i Viktor Nemeš, Ukrajinac Parviz Nasibov, Šveđanin Alexandros Kessidis i Moldavac Victor Ciobanu, Amerikanac Tracy Hancock G'Angelo i Nijemac Roland Schwarz, kao i mnogi drugi.


Natjecanje se održava u Domu sportova te je zbog korona virusa zatvoreno za gledatelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!