10:44 / 24.12.2020.

Autor: M.Š./Hina

Švicarski sud usvojio žalbu olimpijskog pobjednika Sun Yanga

Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Foto: - / REUTERS

Švicarski savezni sud je usvojio žalbu kineskog plivača Sun Yanga koji je zbog dopinga suspendiran na osam godina
Švicarski savezni sud je usvojio žalbu kineskog plivača Sun Yanga koji je zbog dopinga suspendiran na osam godina i slučaj je vraćen Sportskom arbitražnom sudu (CAS).

Trostruki olimpijski pobjednik i jedanaest puta svjetski prvak je u veljači ove godine suspendiran na osam godina jer je čekićem uništio uzorke tijekom nenajavljene antidopinške kontrole u rujnu 2018.

Kineski plivač je tvrdio da osobe koje su došle provesti testiranje nisu imale valjane identifikacijske isprave, a optužio ih je i za neovlašteno snimanje njegovog doma.

Sun Yang se žalio na suspenziju, a Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je u izjavi objavila kako je Švicarski savezni sud prihvatio žalbu, ali nije dao nikakav komentar na suštinu slučaja.

- WADA će poduzeti korake kako bi ponovno predstavila slučaj kada se stvar vrati na vijeće CAS-a, kojim će predsjedati drugi predsjednik, navodi se u priopćenju.

New York Times je objavio da su Sun Yangovi odvjetnici pred Tribunalom uspješno dokazali da je šef vijeća CAS-a davao javne antikineske komentare.

Slučaj je navodno vraćen CAS-u zbog proceduralnih kršenja, a ne zbog činjeničnih nedostataka.

Na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine Sun se nije pojavio u finalnoj utrci, navodno zbog bolova u prsima, a godinu ranije je bio suspendiran na tri mjeseca zbog dopinga.

Australski plivač Mack Horton otvoreno je Suna nazvao varalicom, a na SP-u 2019. u Gwangju odbio je stajati s njim na postolju nakon što je kontroverzni Kinez osvojio zlatnu medalju.

- Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo govori jače nego bilo što bih ja ikada mogao kazati. Frustriran sam. Mislim da znate zbog čega, kazao je tada Horton koji je još na posljednjim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru opisao Suna kao varalicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!