11:10 / 27.03.2020.

Autor: A.M./Hina

Svi koji su se kvalificirali na OI zadržavaju taj status i za 2021.

Thomas Bach (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

Thomas Bach (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

Foto: - / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u četvrtak objavio da svi sportaši koji su se kvalificirali za OI u Tokiju 2020. zadržavaju taj status i za 2021. godinu.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u četvrtak objavio da svi sportaši koji su se kvalificirali za OI u Tokiju 2020. zadržavaju taj status i za  2021. godinu, za kada su odgođene Igre zbog pandemije koronavirusa.
Članovi MOO-a i predstavnici 32 međunarodne federacije okupljeni na telekonferenciji su donijeli u četvrtak takvu odluku, a tek sada slijedi određivanje datuma kada će se odgođene Igre točno održati.
- Predsjednik MOO-a Thomas Bach je najprije objasnio razloge zbog kojih je donesena odluka o odgodi Igara, a zatim je rekao da će svi sportaši koji su se kvalificirali na OI 2020. to automatski  ostati za Igre 2021., izjavio je za agenciju France Presse jedan od sudionika sastanka.
Prema podacima MOO-a, oko 57 posto od oko 11.000 sudionika Igara u Tokiju već se kvalificiralo.
- Jedno od glavnih pitanja sada je kada i kako organizirati preostale kvalifikacije. U nekim federacijama, mnogo sportaša se još nije kvalificiralo i potrebna su najmanje tri mjeseca prije početka OI-ja da ih se organizira.
U nekim sportovima, poput boksa, velika većina kvalifikacijskih turnira je prekinuta ili otkazana zbog situacije s koronavirusom, dok je u drugim sportovima, kao što je jedrenje, već se 90 posto sportaša kvalificiralo.
- Odobrene kvote ostaju takve i dalje, kazao je drugi izvor sastanka, napominjući kako je sada glavni problem reprogramacija olimpijskih igara.
- Thomas Bach je izjavio da će odluka o tome biti donesena za četiri tjedna, dodao je isti neimenovani izvor. - Neki su spremni za svibanj 2021., drugi za lipanj.
Mnogi predsjednici federacija su izrazili zabrinutost financijskim pitanjem tražeći da im se unaprijed odobre sredstva koja je MOO tradicionalno isplaćivao nakon Igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!