Ristoski i Mikulić najbolji sportaši Hrvatske s invaliditetom

03.02.2022.

17:31

Autor: I.L./HRT/Hina

Svečano proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za 2021.

Svečano proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za 2021.

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju taekwondoaš Ivan Mikulić te brončana u skoku u dalj iz Tokija Mikela Ristoski proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2021. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin.

Ristoski je osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj postavši prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima Paraolimpijskim igrama u nizu. Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije šest godina u Rio de Janeiru je bila "zlatna", da bi u Tokiju ponovno skočila do bronce. Mikela je prošle godine osvojila i broncu na Europskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu.


Ristoski je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna od rijetkih je koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016.), svjetske (2011., 2017.) i europske (2014.) prvakinje, a za paraatletičarku AK Medulin ovo je već šesta nagrada najbolje hrvatske parasportašice u izboru HPO-a.

Mikela Ristoski

Mikela Ristoski

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U muškoj konkurenciji slavio je taekwondoaš Ivan Mikulić iza kojeg je sjajna godina. Mikulić je u protekloj godini osvojio srebro na POI u Tokiju, a potom i srebro na svjetsko prvenstvu u Istanbulu.


Dečko sa splitske Visoke već je dolaskom u Tokio postao dio povijesti. Paratekvando je prvi put uvršten u program POI i mladi Splićanin ostat će zapamćen kao prvi hrvatski predstavnik u povijesti iz ovog sporta na POI-ju. Sada i kao srebrni paraolimpijac.

Nagradu za najuspješniju ekipu, već devetu u nizu, dobile su stolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić koje su Tokiju osvojile brončanu medalju. Druga je to paraolimpijska medalja za Helenu i Anđelu, nakon srebra iz Rio de Janeira.


Dobitnik nagrade za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2021. je Mladen Tomić, dugogodišnji trener Ivana Mikulića. Podijeljena su i priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima, a dobili su ih osvajač zlatne i brončane medalje na SP-u u obaranju ruke Luka Drokan, te osvajačica dvije zlatne medalje na EP-u u kuglanju za slijepe i slabovidne Ruža Markešić.


Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su stolnotenisač Borna Zohil i plivačica Marija Badrov.


Priznanje 'Milka Milinković' dodjeljuje se po četvrti put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, a za 2021. godinu dobitnica nagrade je Jadranka Blagus koja je čak 15 puta bila državna prvakinja u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Osnivačica je i predsjednica STKI URIHO, a 2017. je dobila i nagradu Grada Zagreba za životno djelo.


Fotoreporter HINA-e Damir Senčar i novinar HINA-e Denis Lugarić dobitnici su posebnog priznanja za 'izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom.

- Iza nas je uzbudljiva godina u kojoj su naši sportaši ponovno pokazali svoju izvrsnost i na svjetskoj mapi promovirali Hrvatsku kao državu sportskih mogućnosti za osobe s invaliditetom. To nam potvrđuju i rezultati naših sportaša koji su u protekloj godini osvojili rekordnih sedam medalja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, 46 osvojenih europskih i svjetskih odličja te ukupno 408 medalja na 66 međunarodnih natjecanja. Iza nas je najuspješniji paraolimpijski ciklus u kojem su naši paraolimpijci osvojili medalje i na zimskim i na ljetnim POI što nas uvrštava među 20 najuspješnijih država u svijetu, istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić u svom govoru.


- Naši sportaši su svoju sportsku priču počeli graditi godinama ranije od prvih značajnijih rezultata i medalja. Svatko od nas je odnekud morao krenuti, a osim srčanosti i hrabrosti, od ključne je važnosti i podrška koju svaki sportaš mora dobiti na svom putu prema uspjehu. Upravo je naša zadaća biti ta podrška kako našim već uspješnim paraolimpijcima tako i mladim sportskim nadama koje tek dolaze, dodao je Kovačić.

Svečano proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za 2021.

Svečano proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za 2021.

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

DOBITNICI NAGRADA


Najbolja sportašica: Mikela Ristoski (atletika)

Najbolji sportaš: Ivan Mikulić (tekvando)

Najuspješnija ekipa: Ženska stolnoteniska reprezentacija (Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić)

Najuspješniji trener: Mladen Tomić (taekwondo)

Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima: Ruža Markešić (kuglanje)

Najbolji sportaš u neparaolimpijskim sportovima: Luka Drokan (obaranje ruku), Ruža Markešić (kuglanje)

Priznanje za medijsku promociju: Damir Senčar (fotoreporter Hine), Denis Lugarić (novinar Hine)

Priznanje "Milka Milinković": Jadranka Blagus

Najuspješniji mladi sportaši: Borna Zohil (stolni tenis), Marija Badrov (plivanje)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!