Svečano obilježena 30. obljetnica Hrvatskog auto i moto športskog saveza

05.10.2021.

20:37

Autor: Boris Jelavić/Sport/I.Ž.K./HRT

Obljetnica Hrvatskog auto i moto športskog saveza

Obljetnica Hrvatskog auto i moto športskog saveza

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkom hotelu International obilježena je 30. obljetnica osnutka Hrvatskog auto i moto športskog saveza.

Podsjetimo da je 5. listopada 1991. tijekom uzbuna u Zagrebu osnovana tada jedinstvena nacionalna asocijacija oktanskih sportova na dva i četiri kotača, u kojoj je bilo 16 klubova.

Budući da je njihov broj rastao, na kraju 1996. bilo ih je 68, dogovoreno je razdvajanje na dva saveza - Hrvatski auto i karting savez i Hrvatski motociklistički savez, koji uspješno djeluju danas.

- Drago nam je da je oktanski sport u tih proteklih 30 godina doista pokazao da nije baš samo mali sport, rekao je Zrinko Gregurek, nekadašnji dugogodišnji prvi operativac nacionalnog automobilističkog saveza.

- Bili smo tada, da tako kažem, brojni i po sportašima i po svima i jednostavno smo se morali odvojiti, dva kotača i četiri kotača, izjavio je glavni tajnik Hrvatskog motociklističkog saveza Ivan Lafter.

Današnji predsjednici saveza zajednički su dodijelili priznanja predstavnicima svih klubova koji su bili na osnivačkoj skupštini 1991.

- Vjerujem da jedan i drugi savez imaju svoju perspektivu u moto sportu i auto sportu, a globalno u sportu Republike Hrvatske, rekao je Stjepan Peršin, predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza.

- To je bio jedan od prvih saveza sportskih u Republici Hrvatskoj, a čuli smo da je osnovan 25 dana nakon Hrvatskog olimpijskog odbora tako da je to jedna vrijedna obljetnica u našoj 115-godišnjoj povijesti, izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

- Oba saveza rade na jednom zavidnom sportskom planu, uključujući i djecu i mlade i žene, rekao je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

Priznanja su dobili i predstavnici medija koji su od osnutka pa do 2021. pratili oktanske sportove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!