Sljeme spremno: Sretni smo da se publika vraća, uz kartu grah i sendviči!

02.01.2023.

09:02

Autor: DJH/A.M./HRT

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i organizacijskog odbora Snježne kraljice Miho Glavić gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i najavio zagrebačke skijaške utrke.

- Sve je spremno, staza je spremna, pod okolnostima koje imamo. Danas imamo zadnju kontrolu predstavnika FIS-a, gdje će se odlučivati samo o tome kakva će biti preparacija staze neposredno pred start svake utrke.


Kako to izgleda s ovim temperaturama? U Zagrebu je 18 stupnjeva...


- Na Sljemenu je hladnije. Sinoć je temperatura bila oko šest stupnjeva, ali "chill" faktor se približavao nuli, velika je vlažnost u zraku. Bit će nekih pet do sedam stupnjeva manje, no to je sjeverna strana Sljemena, staza je solidan blok zaleđenog snijega debljine oko jednog metra i ne bi trebalo biti problema.

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kad skijašice dolaze?


- One već pomalo dolaze, očekujemo 70 najboljih skijašica svijeta iz 25 zemalja i s četiri kontinenta. Utrke su 4. i 5. siječnja. U srijedu od 12.30 i 16.30 je dnevna trka, a u četvrtak noćna u 15 i 18 sati.


Kako to izgleda, kako se boduje?


- Ovo su dvije utrke u rangu Svjetskog kupa. Svake godine ima 10 ili 11 slaloma. Naši skijaši i skijašice su tradicionalno dobri na Sljemenu. 2021. smo imali četiri dečka u drugoj vožnji, trojicu u prvih 15, a Leona Popović je iste godine ostvarila rezultat karijere. Očekujemo još i bolje rezultate ove godine i pozivamo sve navijače da ih podrže.


Kako je organizirano navijanje?


- Sretni smo da se publika nakon dvije godine pandemije vraća na Sljeme. Imamo popularne cijene karata od 50 za jednu i 75 kuna za obje utrke, to je po novome sedam, odnosno 10 eura za obje utrke. U kartu je, osim prijevoza uključena i okrepa na krumpirištu, najavljumo grah, sendviče i sokove te dobru zabavu, DJ-a i zabavni program tokom cijelog dana. Jako nam je to bitno i nadamo se da će gledatelji to prepoznati.

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Po čemu je zagrebačka utrka posebna?


- Ovo je utrka u glavnom gradu, skijašice dolaze jučer-danas, imaju vremena prošetati, pogledati rasprodaje. Sve se događa u strogom centru, što je neobično u Svjetskom kupu. Sutra će ih eskortirati zaštićena kolona, što isto daje neku važnost, to su sadržaji koje manja mjesta ne mogu dati. Zbog toga je i gledanost jako velika, direktna gledanost je 2021. bila 31 milijun gledatelja.


Kad se izvlače startni brojevi?


- Sutra u 18.15. Opet smo promijenili lokalitet, želimo da svijet upozna grad pa će izvlačenje biti pred Hrvatskim narodnim kazalištem.


Najbolja skijašica svijet posebno voli Zagreb...


- Mikaela Shiffrin i Petra Vlhova su stvarno dominantne zadnjih desetak godina, Mikalea je ovdje napravila svoj prvi uspjeh, pobjedu sa 17 godina. Jako voli ovo skijalište, ona, njena mama i trener jako vole ovo skijalište, rekao je Glavić i zaključio:


- Pozivamo sve ljubitelje skijanja da dođu na Sljeme i bodre najbolje skijašice svijeta, posebno naše Leonu Popović i Zrinku Ljutić!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!