15:47 / 20.09.2021.

Autor: I.L./HRT/Hina

Sve spremno za 19. regatu sv. Duje

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Poznata u svijetu sveučilišnog sporta, Međunarodna veslačka regata Sveti Duje stigla je do svog premijernog izdanja u rujnu, a ukupno 19. izdanja od svog osnutka.

Iako je primarno svibanj rezerviran za ovaj spektakl, iznimno ove godine, u subotu, 25. rujna, centar grada Splita bit će domaćin pravom veslačkom spektaklu. Na Rivi će se natjecati europska veslačka krema: legende Oxforda, Cambridgea i Splita, zatim zlatna i brončana olimpijska posada iz 2000.godine, odnosno osmerci Velike Britanije i Hrvatske, a posebnu, studentsku notu natjecanja, naglasit će sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu.

Ovogodišnji Rowing festival edition, zbog epidemioloških mjera i želje da nam osmerci Cambridgea i Oxforda budu gosti u svibnju 2022., a radi se o istoj veslačkoj sezoni, oni će propustiti nadolazeću utrku. Riva će 25. rujna okupiti legende veslačkog sporta, ekipe koje su osvajale i osvajaju brojna europska i svjetska priznanja, navode organizatori.

Središnja pozornica bit će Riva, a 17. godinu u nizu program će otvoriti Utrka legendi, odnosno legendarni osmerci Oxforda i Cambridgea, kojima se suprotstavljaju naši olimpijci, veslači Gusara koji brane boje i čast grada Splita. O veličini ove utrke najbolje govori podatak o preko 30 svjetskih i olimpijskih medalja u ova tri osmerca. Pravila natjecanja su jednostavna; osmerci se natječu na stazi dužine 220 metara, a pobjednik je posada koja prije skupi dvije pobjede.Zatim je na rasporedu sprint dvoboj između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, koji je zadnji put održan na otvaranju Jaruna, davne 1987. godine.

Za kraj, uslijedit će utrka legendarnih osmeraca, osvajača olimpijskog zlata i bronce na Olimpijskim igrama 2000. godine, odnosno sučelit će se ekipe Velike Britanije i Hrvatske. Ujedno, ovo je izvanredna prilika za obilježiti 21. obljetnicu od olimpijskog finala i povijesnog trenutka za hrvatski sport u Sydneyju 2000. godine, kada se hrvatski osmerac okitio brončanim odličjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!