17:34 / 28.02.2022.

Autor: I.L./HRT/HOO

"Svaki naš sportski savez skrbit će i o sportašima iz Ukrajine"

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Posljednjeg dana veljače Hrvatski olimpijski odbor (HOO) okupio je je u zagrebačkom hotelu Sheraton predstavnike svojih glavnih upravljačkih tijela - na 29. sjednici Vijeća i 63. sjednici skupštine HOO-a.

Sjednica Vijeća poslužila je kao uvertira u skupštinsko zasjedanje, ali na dnevnom redu skupštine bile su i odluke sa sjednice Vijeća otprije dva tjedna. Prihvaćeno je Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2021. godinu (194,3 milijuna kuna prihoda i 197,4 milijuna kuna rashoda), a koje u nefinancijskim brojkama apostrofira HOO-ovu skrb za 512 sportaša i sportašica u razvojnim programima, sufinanciranje rada 121 trenera, realizirana 272 programa iz lokalnog sporta. Budući da je i prošla, jednako kao i ova godina bila olimpijska, u HOO-ovu olimpijskom programu bilo je 177 sportašica i sportaša iz ljetnih sportova te 12 iz zimskih sportova.


Pod točkom o Izmjenama i dopunama financijskog plana HOO-a za 2022. godinu, članovi skupštine su prihvatili prijedlog o 16-postotnom uvećanju proračuna u odnosu na 2021. godinu, odnosno povećanje na 218,6 milijuna kuna, uz mogućnost da se, ukoliko bude potrebno, marketinškim i drugim sredstvima uprihodi razlika novca.


Prihvaćen je i prijedlog izmjene i dopune Projekta pripreme i sudjelovanja hrvatskih sportaša na Igrama XXXIII. olimpijade Pariz 2024., prema kojem će se novac (750.000 kuna po sportu) moći koristiti i za stipendiranje potencijalnih olimpijskih kandidata.


Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izvijestio je članove skupštine o odluci da se ukrajinskim sportašima i sportašicama omogući nastavak treninga i bavljenja sportom u bilo kojoj državi članici Europskih olimpijskih odbora. Svaki nacionalni sportski savez preuzet će brigu o tome, uz koordinaciju s HOO-om. Osoba zadužena ispred HOO-a za ta pitanja bit će savjetnica glavnog tajnika Mia Baćić. Konstatirano je i da već sada u Kaštel Lukšiću imamo privremeno zbrinutu skupinu ukrajinskih jedriličara, kojima treba osigurati trajniji smještaj i uvjete za treninge.  


Prihvaćeno je i pozitivno izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad djelatnošću i materijalno-financijskim poslovanjem HOO-a za prošlu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!