Suspenzija Rusije u badmintonu, umjetničkome klizanju, vodenim sportovima...

01.03.2022.

13:09

Autor: K.l./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Microgen / Shutterstock

Međunarodni sportski savezi u umjetničkome klizanju, badmintonu i vodenim sportovima suspendirali su u utorak Rusiju i Bjelorusiju s međunarodnih turnira nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Potez Svjetske badmintonske federacije (BWF) uslijedio je dan nakon što su otkazani turniri u Rusiji i Bjelorusiji i u skladu je s preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora. BWF je rekao da će prisilno nesudjelovanje sportaša i dužnosnika iz Rusije i Bjelorusije započeti na velikom turniru u Njemačkoj od 8. do 13. ožujka.

Malom broju ruskih sportaša koji se natječu na dva uzastopna međunarodna parabadminton turnira u Španjolskoj bit će dopušteno sudjelovanje jer su već stigli na mjesto, priopćio je BWF.

- Ti će se igrači, međutim, natjecati kao neutralni sportaši, bez nacionalnih zastava ili himni, stoji u priopćenju.

Svjetsko upravno tijelo za vodene sportove (FINA), koje je u ponedjeljak prekinulo Svjetsko juniorsko prvenstvo u plivanju u ruskom Kazanu, također je priopćilo da će se ruski i bjeloruski sportaši sada natjecati kao neutralni sportaši ili neutralni timovi.

- Na međunarodnim vodenim natjecanjima ne smiju se istaknuti nacionalni simboli, boje, zastave niti svirati himne, priopćila je FINA.

Dodaje se da je povučen i orden FINA-e koji je dodijeljen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu 2014. godine.

Međunarodna klizačka federacija (ISU) objavila je da ruski i bjeloruski sportaši neće smjeti sudjelovati na njezinim natjecanjima do daljnjega, a osim umjetničkog klizanja i brzog klizanja te klizača na kratkim stazama, to se odnosi i na dužnosnike.

Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju će se održati u Montpellieru od 21. do 27. ožujka, ono u brzom klizanju ovog vikenda u Hamaru u Norveškoj, a za brzo klizanje na kratkim stazama između 18. i 20. ožujka u Montrealu.

Rusija je osvojila zlato u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu u ženskoj i ekipnoj konkurenciji, osvojivši šest od 14 mogućih medalja.

Norveški skijaški savez također je u utorak objavio da ruski i bjeloruski skijaši neće smjeti sudjelovati na natjecanjima ovog vikenda u Norveškoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!