Suspendirane dvije kenijske maratonke

14.10.2022.

17:54

Autor: I.L./HRT/Hina

Diana Kipyokei

Diana Kipyokei

Foto: Brian Snyder/File Photo / REUTERS

Kenijska maratonka Diana Chemtai Kipyokei, pobjednica u Bostonu 2021., i njezina sunarodnjakinja Betty Wilson Lempus privremeno su suspendirane zbog kršenja antidopinških pravila, objavila je u petak Atletska jedinica za integritet (AIU), dok se slučajevi dopinga iz Kenije množe.

Dvije sportašice optužene su za mijenjanje dokaza i ometanje postupka, posebice zbog korištenja lažnih dokumenata, nakon što su 2021. bile pozitivne na triamcinolon, glukokortikoid koji je u određenim oblicima još uvijek bio dopušten, prije nego što je potpuno zabranjen od siječnja 2021.

Diana Chemtai Kipyokei (28) u listopadu 2021. pobijedila je na Bostonskom maratonu, jednom od šest najvećih maratona na svijetu, nakon čega je testirana triamcinolonom.

Betty Wilson Lempus (31) pobijedila je na pariškom polumaratonu u rujnu 2021. Njezino opravdanje za prisutnost triamcinolona isprva je uvjerilo Francusku agenciju za borbu protiv dopinga (AFLD), objašnjava IAU, koja je svoju istragu usmjerila na objašnjenja. koje su pružile maratonke.

Dvije suspenzije dolaze tri dana nakon suspenzije njihova sunarodnjaka Marka Kangogoa, pobjednika Sierre-Zinala u kolovozu, također pozitivnog na triamcinolonom.

Kipyokei i Lempus su 22. i 23. atletičari iz Kenije suspendirani u 2022., a njihova je zemlja od 2016. svrstana u A kategoriju na popisu za promatranje Svjetske atletike i Svjetske antidopinške agencije (WADA).

- Slučajevi koji su danas objavljeni dio su trenda upotrebe triamcinolona vidljivog u kenijskoj atletici, stoji u priopćenju IAU-a. Deset kenijskih sportaša bilo je pozitivno na ovu zabranjenu tvar između 2021. i 2022., u usporedbi s dva slučaja u ostatku svijeta.

Proizvod se 2018. našao u središtu kontroverze koja je zahvatila biciklističku momčad Sky, koja se sada zove Ineos. Britanski parlamentarci optužili su Sky da je upotrebljavao triamcinolon za poboljšanje performansi svojih vozača, posebno pobjednika Tour de Francea 2012. Bradleya Wigginsa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!