Stožer civilne zaštite vrhunskim sportašima još ne dopušta trening

14.04.2020.

18:07

Autor: A.M./Hina

default error photo
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak priopćio je kako na temutreniranja vrhunskih sportaša zasad nije postignuto jedinstveno stajalište.
Iako se u utorak očekivao odgovor Nacionalnog stožera civilne zaštite na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) o mogućnostima nastavka treninga vrhunskih sportaša u uvjetima osobne sigurnosti, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera i kako ta opcija ostaje u razmatranju.
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša najavio je takvu inicijativu još u vrijeme kada se spekuliralo o odgodi OI u Tokiju. Sada je taj stav i konkretizirao činjenicom da braća Sinković ili Sandra Perković i drugi predstavnici pojedinačnih sportova, atletike, jedrenja, streljaštva, plivanja ili borilačkih sportova, mogu održavati sportsku spremu u trenažnim prostorima samo s trenerima, bez nazočnosti gledatelja.
Svjestan kompleksnosti aktualne situacije, voditelj HOO-ova Olimpijskog programa, Damir Šegota, zagovornik je ideje da se za početak samo evidentnim olimpijcima iz pojedinačnih sportova omogući treniranje u ili na lokalitetima matičnih klubova. Za slučaj poboljšanja općeg stanja u državi i svijetu u odnosu na pandemiju koronavirusa te možebitnog ublažavanja mjera koje su sada na snazi, moglo bi se dopustiti vraćanje u trening i svim sportašima HOO-ove Prve i Druge kategorije (sportaši s ostvarenim međunarodnim uspjehom), a njih je u sustavu nacionalne olimpijske udruge 220 na razini cijele države. Naravno, s drugom skupinom sportaša treba itekako biti strpljiv.
A na koga bi se mogao odnositi prijedlog SDUŠ-a i HOO-a, koji spominje vrhunske sportaš(ic)e, nije teško saznati iz uvida u popis olimpijskih kandidata:
ATLETIKA - Sandra Perković, Sara Kolak, Filip Mihaljević, Bojana Bjeljac
GIMNASTIKA - Tin Srbić, Ana Đerek
JEDRENJE - Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela, Elena Vorobjeva
KAJAK/KANU - Matija Marinić
KARATE - Ivan Kvesić
PLIVANJE - Franko Grgić, Marin Mogić
STOLNI TENIS - Andrej Gaćina, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić
STRELJAŠTVO - Josip Glasnović, Snježana Pejčić, Petar Gorša, Miran Maričić
TAEKWONDO - Matea Jelić, Kristina Tomić, Toni Kanaet
VESLANJE - Damir Martin, Valent i Martin Sinković Na popisu potencijalnih olimpijaca za Tokio su i tri momčadi (reprezentacije) - rukometna s 18 predstavnika, vaterpolska (15 sportaša) i košarkaška (14 sportaša). Naravno, o imenima je prerano govoriti u trenutku kada još nisu završene ni olimpijske kvalifikacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!