18:13 / 04.03.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Stotinjak sportaša potpisalo platformu za mir

Ilustracija

Ilustracija

Foto: famveld / Shutterstock

Nekoliko stotina sportaša, uključujući trostrukog francuskog kanuista i trostrukog olimpijskog prvaka Tonyja Estangueta ili britanskih prvaka atletičarke Paule Radcliffe i biciklista Christophera Froomea, potpisalo je platformu u korist mira, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pod okriljem udruge "Mir i sport" kojom predsjedava monegaški knez Albert, ovi olimpijski i svjetski prvaci vjeruju da postoji svjetska zajednica mira kroz sport koja dijeli iste vrijednosti i koja vjeruje u učinkovitost 'meke diplomacije', i koja ima sve veći utjecaj na život društava.

- Ova svjetska zajednica mira kroz sport može i mora odigrati korisnu ulogu u aktualnoj krizi, poduzimanjem konkretnih inicijativa. Bez čekanja. Oslanjajući se posebno na prvake, iznimne vođe mišljenja, navodi u svom priopćenju udruga podsjećajući na nedavni događaj koji simbolizira snagu sporta.

- Prije svega nekoliko dana, što se danas čini tako dalekim, mala gesta sportskog bratstva obilježila je svečanost dodjele medalja u skijaškim skokovima slobodnim stilom na Olimpijskim igrama u Pekingu- Ukrajinac Oleksandr Abramenko, nakon što je osvojio prvu medalju za svoju zemlju, zagrlio je svog natjecatelja Iliju Burova, predstavnika Ruskog olimpijskog odbora (ROC).

Među potpisnicima su i nogometaš iz Obale Bjelokosti Didier Drogba, francuska košarkašica Emilie Gomis, Australka Jessica Fox, četverostruka olimpijska medaljašica u kajaku i kanuu te bivši francuski atletičar Stéphane Diagana.

Međunarodni olimpijski odbor je 28. veljače odlučio zabraniti ruskim sportašima sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Većina međunarodnih saveza slijedila je taj primjer, uključujući FIFA-u koja je isključila rusku reprezentaciju iz doigravanja za SP u Kataru koje se održava ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!