Stolnotenisačice u Tokiju žele zlato

19.07.2021.

10:19

Autor: Goran Damjanić/Dobro jutro Hrvatska/M.Š./HRT

Helena Dretar Karić

Helena Dretar Karić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Stolnotenisačica Helena Dretar Karić priprema se za paraolimpijske igre u Tokiju. Dretar Karić je inače ekipno s Anđelom Mužinić bila srebrna na prošlima igrama u Rio de Janeireu, a ovaj puta naše djevojke imaju ambicije za sam vrh Olimpa.

Red bekhenda, pa forhenda, i onda servis. Nakon stotina ispucanih loptica, odlazi u teretanu na vježbe snage i kondicije. Sa stolnoteniskim reketom u ruci ponekad provede dnevno više vremena nego sa svojom obitelji.

No, tako je to kada ste sportu posvetili samoga sebe. Varaždinki Heleni Dretar Karić motivacije nikad nije nedostajalo, a pozivnica svjetske para-stolnoteniske federacije za nastup na igrama u Tokiju dodatno je ubrizgala adrenalin. Poziv je potajno priželjkivala.

Helena će u Tokiju nastupiti pojedinačno, ali i ekipno, odnosno u paru sa svojom dugogodišnjom sportskom partnericom i prije svega prijateljicom, Splićankom Anđelom Mužinić.

Otkako ih je sudbina spojila, ove dvije heroine osvojile su u paru gotovo sve što se moglo.

Srebro i bronca na svjetskom, te četiri zlata i bronca na europskom prvenstvu bili su samo uvod u najveći uspjeh u zajedničkoj karijeri - srebro na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tokio će Heleni biti treće paraolimpijske igre. Pod trenerskom palicom Kreše Kovača i njegovog sina Borne trenutačno su u fazi završnih priprema. Radi se na snazi, ali i koncentraciji, a trener je nimalo ne štedi.

Inače, Helena je u mladosti bila perspektivna rukometašica Koke. Sve do 18. godine kada ju je prometna nesreća prikovala za invalidska kolica.

Ali život piše nepredvidive romane. Zaljubila se u stolni tenis koji joj je iz temelja promijenio život, a najveću podršku i motivaciju imala je, i još uvijek ima, u obitelji.

Vlasnica prvoga hrvatskog ekipnog paraolimpijskog srebra, u japanskoj prijestolnici želi otići i korak dalje - na sam vrh Olimpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!