18:28 / 11.12.2018.

Autor: I.L.K./HRT

Što kad završi profesionalna sportska karijera?

Ivica Kostelić (Screenshot Facebook)

Ivica Kostelić (Screenshot Facebook)

Foto: - / -

Djetinjstvo i mladost sportaša zbog napornih treninga često se uvelike razlikuje od druge djece.
Djetinjstvo i mladost sportaša zbog napornih treninga često se uvelike razlikuje od druge djece. Brojni su izostanci iz škole, obrazovanje je nerijetko stavljeno na drugo mjesto, zbog postizanja što boljih sportskih rezultata. No, što kad u ranim tridesetima profesionalna sportska karijera završi?

Iskustva u tome ima najtrofejniji hrvatski skijaš Ivica Kostelić, koji studira povijest, a u skijanju je ostao kao trener savjetnik.

"Sportaš se sigurno od početka ne bavi planom B. Maksimalno si fokusiran na rezultate. Pred kraj karijere počinješ više razmišljati o tome. Sport je samo jedan dio života. Vrhunski se sportom možete baviti do 30-ih, 40-ih godina života", istaknuo je Kostelić.

"Sportaš mora imati temeljno obrazovanje, osnovnu i srednju školu. Poslije se može posvetiti fakultetu, postoje mnogi izvanredni studiji gdje se sportaš može posvetiti obrazovanju i pripremi karijere nakon sportske", smatra Marijo Možnik, viceprvak Europe i pobjednik Svjetskog kupa u gimnastici.

Hrvatska olimpijska akademija u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom organizirala je radionicu o paralelnom razvoju sportske i životne karijere. Koliko je važno mlade sportaše educirati o karijeri i nakon one sportske, objasnila je doktorica znanosti Ana Popovčić, voditeljica Odbora za promociju olimpizma Hrvatske olimpijske akademije: "To je vrlo važno, ne samo da bi si osigurali neku egzistenciju i nakon sporta, obzirom moram dati jedan podatak, samo 2% profesionalnih sportaša može osigurati svoju egzistenciju od sporta, dakle ne ljudi koji se bave sportom nego profesionalni sportaši."  

Mladi su sportaši svjesni o važnosti obrazovanja uz sport.

"Treninzi mi oduzmu dosta vremena, no ne zapostavljam školu i ne zanemarujem školske obaveze. Odlična sam učenica. U školi imaju puno sluha za sportaše, nemaju problema s mojim izostancima. Dok god sam dobra u školi mogu izostajati", rekla je mlada sinkronizirana plivačica Lana Palijan

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!