Stojak: Da stadion, ali i drugi sadržaji

31.01.2022.

11:22

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Tomislav Stojak

Tomislav Stojak

Foto: Studio 4 / HRT

Novi glavni tajnik Zagrebačkog sportskog saveza je Tomislav Stojak, nekada zastupnik u Zagrebačkoj gradskoj skupštini. Koliko se reduciranim novčanim sredstvima mogu financirati sportski projekti u metropoli i je li grad Zagreb stvarno digao ruke od nekih velikih međunarodnih natjecanja u metropoli?

- Meni je izuzetna odgovornost što sam imenovan na ovu poziciju, na ovu se poziciju može doći samo putem javnog natječaja, imenovan sam na ovu poziciju na mandat od 4 godine, istaknuo je na početku gostovanja u Studiju 4 Tomislav Stojak.

Rekao je da je osnovni zadatak postaviti jasnije kriterije za financiranje sporta u gradu Zagrebu, iskomunicirati to sa sportskim savezima i tajnicama.

- Naravno, potrebno je slušati potrebe sportaša i njihovih trenera. Kako bi u 2023. ušli ne samo s većim financijskim sredstvima, nego i s boljom organizacijom i boljim upravljanjem.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, bio je na utakmici Dinamo - Rijeka.

- Dobro je da je bio na jednoj od utakmicama Dinama. Ne mogu reći je li sjeo za stol s predstavnicima GNK Dinamo. Dobivam informacije da se razgovara, grad Zagreb je po pitanju stadiona oformio radnu skupinu koja ima zadatak osmisliti projekt stadiona. Mi nismo uključeni u razgovore, ali smo tu ako ima trebaju stručne podloge, za bilo kakve smjernice za izgradnju stadiona. Ima jako puno stručnjaka i eksperata koji mogu pomoći u razvoju sporta u Zagrebu, dodaje. 

Pozvao je gradsku vlast da što više uključe Zagrebački sportski savez vezano uz pitanja razvoja sporta u glavnom gradu. 

- O modelu izgradnje stadiona u Maksimiru sigurno će se morati razgovarati, tu će se nešto morati pitati i financijske stručnjake i sve ostale, Grad će morati koji model želi. Kao Dinamovac, kao netko tko je rođenjem određen da je Dinamovac, koji je cijeli život na stadionu, emotivno ću reći stadion odmah i sad. No, ako gledamo razumno, moramo vidjeti koji će biti model gradnje stadiona, koji je najpovooljniji za građane, koji iziskuje najmanje sredstava. Da li je to javno-privatno partnerstvo, da li je to neki drugi model, da li su to investitori, to struka mora reći. Stadion i manja multifunkcionalna dvorana, za druge sportove, javni i komercijalni sadržaju, sve ono što razvijene zemlje zapadne Europe već odavno rade, moramo i mi primijeniti na primjeru stadiona u Maksimiru i nadam se da će u tom smjeru ići razgovori između grada i kluba, dodaje. 

Govoreći o Snježnoj kraljici, Stojak kaže da se niti jedan sustav ne smije gledati "kroz oči bivše vlasti".

- Zagreb je metropola, mora imati vrhunska natjecanja, ali i posvećivati puno više pažnje i školskom sportu i sportu studenata, sportu osoba s invaliditetom. Ne smijemo se odricati vrhunskih klubova, a pogotov vrhunskih međunarodnih natjecanja. Naravno, uz jednu ogradu. Moramo realno planirati financije, moramo vidjeti od kuda će se takva najtecanja financirati, što je moguće s manje novca iz proračuna, sa što više sredstava od sponzora.

Što se tiče Hanžeka, Stojak kaže da su "u tijeku evaluzacije" svih prijavljenih programa klubova i sportskih saveza za 2022. godinu, a što će se završiti u idućih mjesec i pol dana.

- Stav je da se sva natjecanja zadrže, ali uz puno realnije financijsko planiranje. Moramo biti na svjetskog karti sportskih natjecanja, uvjeren sam da će se naći sredstava i za Hanžek i za druga natjecanja.

ZSS je imao 2021. imao na raspolaganju 135 milijuna kuna, a za 2022. je osigurano svega 115 milijuna kuna.

- Svi moramo raditi uštede, a da sportaši i treneri ne pate. Moramo napraviti kvalitetnije kriterije, a kako bi 2023. uvjerili da sport zaslužuje više novca. Što se tiče klubova i njihovog financiranja, javna je tajna da oni imaju problema, ali to se ne događa od jučer, ističe govoreći o situaciji s Cibonom i njihovim financiranjem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!