12:11 / 06.12.2019.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Stipanović: Imamo još tri prilike za četvrtfinale

Tonči Stipanović/PIXSELL

Tonči Stipanović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon trećeg dana Star Sailors League na Bahamima Tonči Stipanović i Tudor Bilić zauzimaju 17. mjesto.
Treći dan finala Star Sailors League na Bahamima i tri kvalifikacijska jedrenja donijela su hrvatskoj jedriličarskoj posadi Tonči Stipanović i Tudor Bilić blagi napredak u ukupnom redoslijedu.

Naši jedriličari upisali su dva dobra plasmana (5. i 11. mjesto) te zaradili jednu diskvalifikaciju zbog preranog starta što ih je svrstalo na 17. poziciju s 97 negativnih bodova.

Magično deseto mjesto koje vodi u drugi krug natjecanja udaljeno je 34 boda. S tri moguća jedrenja Stipanović i Bilić s dobrim plasmana mogu dogurati do jedriličarske 'super subote'.

Za razliku od srijede kada su jedriličari na regatnom polju imali jak vjetar, četvrtak je donio laganije uvjete i manje valovito more. Takvi su uvjeti više odgovarali našim jedriličarima koji su u prvom jedrenju ostvarili 11. poziciju, a visoko bi završili i u drugom jedrenju da nisu prerano krenuli na startu i zaradili diskvalifikaciju.

Posljednje jedrenje dana donijelo je najbolji plasman hrvatske posade u Nassauu. Stipanović i Bilić jako su dobro 'čitali' vjetar, odluke kroz regatno polje bile su dobre i pravovremene, a brzina niz vjetar im je također bila dobra, što nije bio slučaj prethodnih dana. Na kraju, osvojili su peto mjesto za produžetak nade o četvrtfinalu.

- Nismo imali loš dan, ali ostaje žal za tim drugim jedrenjem jer bismo sigurno još napredovali u plasmanu. No, bili smo prebrzi na startu. Čekaju nas još tri jedrenja, tri prilike za ulazak u četvrtfinale, rezimirao je kormilar na hrvatskom brodu Tonči Stipanović. 

Star Sailors League postoji od 2013. godine kada su vodeći jedriličari u Zvijezdi osnovali natjecanje koje je ovoj klasi omogućilo život nakon što je skinuta s olimpijskog programa. Projekt organiziran prema uzoru na teniski ATP Svjetska je jedriličarska federacija svrstala uz bok Americas Cupa, Ocean Racea, World Match Racing Toura i SailGP-a, a u šest je godine natjecanje zahvaljujući modernoj tehnologiji praćenja regata, izravnom prijenosu na internetu i atraktivnim jedriličarskim imenima steklo veliki broj poklonika.

Ovogodišnja regata jedri se do 7. prosinca.

REDOSLIJED NAKON OSAM JEDRENJA:

    1. Kusznierewicz/Prada 33
    2. Percy/Ekstrom 43
    3. Negri/Kleen 46
    4. Melleby/Revkin 46
    5. Rohart/Ponsot 51
17. STIPANOVIĆ/BILIĆ 97

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!