Stigla posljednja skupina sportaša iz Alžira

07.07.2022.

16:07

Autor: I.L./HRT/HOO

HOO dočekao osvajače medalja iz Orana

HOO dočekao osvajače medalja iz Orana

Foto: - / HOO

Samo desetak sati nakon službenog zatvaranja Mediteranskih igara (25. lipnja - 6. srpnja) u Oranu, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dočekao je posljednju skupinu naših sportašica i sportaša pristiglih iz Alžira. Predvodile su je srebrne rukometašice, a pridružili su im se, također srebrni - atletičar Martin Marković i strijelac Miran Maričić, te nositelji zlatnog i brončanog odličja iz taekwondoa - Ivan Šapina i Nika Petanjek.

Premda je glavnina predstavnika našeg najtrofejnijeg sporta na MI-ju u Oranu - taekwondoa, s čarter leta izravno iz Ljubljane otputovala za Split, na dočeku ispred zagrebačkog Doma sportova pojavio se i jedini osvajač zlatne medalje u ovoj skupini - Ivan Šapina. Prisjetio se svog maestralnog puta do odličja, uvjerljivih pobjeda u tri dvoboja kategorije iznad 80 kg i najavio velike ambicije za budućnost.

Kapetanica rukometne reprezentacije Stela Posavec i naša najubojitija igračica Katarina Pavlović priznale su da protiv odličnih Španjolki u finalu nisu mogle izvući ništa više od časnog poraza, ali i to da im je osvajanje srebrnog odličja sjajan domet. Potvrdio je to i izbornik Nenad Šoštarić, kojem je s početnog popisa za Oran nedostajalo čak osam igračica. No, budući da su neke od zamjenskih mladih igračica potvrdile i kao reprezentativne perspektive, hrvatski izbornik, uz osvojeno novo vrijedno odličje s velikog natjecanja, svakako je na dobitku.


Strijelac Miran Maričić je u Alžiru samo nastavio svoj trofejni niz, bio je vrlo blizu zlatnog odličja u finalnom raspucavanju, ali kao korektan sportaš čestitao je suparniku iz Srbije na „za nijansu“ boljoj izvedbi. Njegova ambicija je pokušati već do kraja godine osigurati olimpijsku normu za Pariz 2024.

Martin Marković

Martin Marković

Foto: - / HOO

I bacač diska Martin Marković iskazao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i srebrnom kolajnom, naglasivši da mu je konkurencija bila vrijedna svakog respekta.  


Nika Petanjek, jedina taekwondoaška osvajačica mediteranskog odličja u Oranu koja nije iz splitskog TK Marjan, također je izrazila zadovoljstvo odličjem oko vrata, ovog puta brončanog sjaja. Budući da članici TK Dubrava tek slijede mlađeseniorski i seniorski izazovi, iznova potvrđena kvaliteta na Igrama u Alžiru, bit će joj zasigurno veliki poticaj u nastavku karijere.  

Hrvatski sportaši i sportašice (ukupno 104) osvojili su 23 medalje (6+7+10) na Mediteranskim igrama u Oranu i tim učinkom svrstali su Hrvatsku na 12. mjesto u konkurenciji 24 države koje su osvajale odličja. U usporedbi s prethodnim Igrama, u Tarragoni 2018., s kojih je 99 naših sportaš(ic)a donijelo 17 medalja, ovo je bitno povećanje učinka u brojčanom smislu. Ipak, treba naglasiti da je na prošlim Igrama osvojeno devet zlatnih odličja, što je uz pet srebrnih i tri brončane, svrstalo Hrvatsku na 9. mjesto ljestvice uspješnosti, gdje je dosad kotirala i sukladno ukupnom medaljaškom učinku na Mediteranskim igrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!