Srbić i Lesjak najbolji sportaši Zagreba

17.12.2021.

21:48

Autor: K.L./Hina

Tin Srbić i Lucija Lesjak

Tin Srbić i Lucija Lesjak

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Karatašica Lucija Lesjak i gimnastičar Tin Srbić proglašeni su za najbolje sportaše Zagreba u izboru koji tradicionalno organizira Sportski savez Grada Zagreba, a koji je uveličao i predsjednik Zoran Milanović.

Najuspješnijom sportašicom proglašena je Lucija Lesjak, osvajačica brončane medalje u kategoriji preko 68 kg na Svjetskom karate prvenstvu, te brončane medalje ekipno na Europskom prvenstvu, a najuspješnijim sportašem proglašen je Tin Srbić, član Zagrebačkog tjelovježbenog društva Hrvatski sokol, osvajač srebrne medalje na preči na Olimpijskim igrama i ukupni pobjednik Svjetskog kupa na preči.

Posebna priznanja Sportskog saveza Grada Zagreba najuspješnijim sportašima s invaliditetom primile su stolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić te bacač diska Ivan Katanušić. Godišnje nagrade za vrhunske rezultate i sportsku djelatnost primili su Zagrebački sveučilišni športski savez, judašica Lara Cvjetko, plivačica Mirela Kardašević, karatist Anđelo Kvesić i veslač Damir Martin.

Posebna priznanja za medalje na Olimpijskim igrama primili su Nikola Mektić, Marin Čilić i Ivan Dodig. Trofej, nagradu za životno djelo, primili su Kajak kanu klub Zagreb - olimpijac Matija Marinić, Branka Trzun-Makek, Željko GobecMato Šebalj i Drago Diklić. Posebna priznanja najuspješnijim trenerima primili su Nikola Bralić (trener Valenta i Martina Sinkovića.), Lucijan Krce (trener Tina Srbića), Srećko Šuk (trener Damira Martina), Roland Varga (trener Ivana Katanušića) i Mirela Šikoronja Ivančin (trenerica Anđele Mužinić Vincetić i Helene Dretar Karić).

Najuspješnijom ženskom ekipom proglašen je Rukometni klub Lokomotiva - finalistice EHF Europskog kupa 2020./2021., pobjednice Kupa RH, a izborile su i EHF Europsku ligu 2021./2022., a najuspješnijom muškom ekipom proglašen je Građanski nogometni klub Dinamo, prvak Hrvatske, pobjednik Kupa Hrvatske, četvrtfinalist Europske lige 2020./2021.

Predsjednik Milanović uručio je nagradu za najbolju sportsku posadu Martinu i Valentu Sinkoviću, dvojcu bez kormilara koji je u Tokiju ove godine osvojio svoje drugo olimpijsko zlato. Osim što su olimpijski pobjednici, braća Sinković su ove godine po peti puta postali europski prvaci, a otkako je Sportski savez Grada Zagreba 2015. uveo kategoriju za najuspješniji par, posadu ili štafetu, braća Martin i Valent Sinković njezini su jedini vlasnici.

Čestitajući najuspješnijim sportašicama i sportašima na uspjesima te dodijeljenim nagradama i priznanjima predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju je naglasio da su za uspjeh uvijek  bili potrebni treneri za koje je kazao da su ljudi bez kojih nema uspjeha.

- Tim ljudima dugujemo ogromnu zahvalnost, kao i svima onima koji su ogromnim naporom, praznog džepa, došli do olimpijade, borili su se, nisu osvojili medalje, bili su nadomak u teškim sportovima, s malim stipendijama i malim financijskim mogućnostima. To su ta čuda i to je ono što inspirira, poručio je predsjednik Milanović.  

Rekao je da je i u sportu i u životu deset posto talent, a devedeset posto rad i da je jako dobro da tako učimo djecu, ali da je stvarnost je malo drukčija.

- Roditi se bez talenta u sportovima  nije dobro, ali dobro je da djecu učimo da je rad bitniji od talenta. Društvo može organizirati ono što može, Grad Zagreb ima novca, ovo je bogat grad. Znam da nije jednostavno i siguran sam da ćete pomoći onima koji nemaju novaca, a to je velika većina, istaknuo je predsjednik Milanović zaključivši kako bez sporta u ovom gradu nije bilo života i uvijek se za njega živjelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!