Srbić i Benović u finalima u Bakuu, osigurali Svjetsko prvenstvo

10.03.2023.

16:16

Autor: I.L./HRT/HGS

Tin Srbić

Tin Srbić

Foto: Slobodan Kadić / HGS

Tin Srbić i Aurel Benović izborili su finala Svjetskog kupa u Bakuu. Benović je prvog kvalifikacijskog dana s najboljom ocjenom osigurao finale partera, a danas je do drugog finala u Azerbajdžanu došao zahvaljujući odličnom preskoku i to sa 6. ocjenom kvalifikacija. Ono dodatno bitno je da su obojica uspjela ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo na jesen u Antwerpenu.

Srebrni prošlog vikenda u Dohi, aktualno olimpijsko srebro Tin Srbić kao peti je izborio finale drugog SK u nizu i svoje 28. u karijeri na turnirima Svjetskog kupa. U konkurenciji 46. prečaša ocijenjen je sa 13.933 (startna ocjena 5.4), a najbolji je bio Japanac Kazuki Matsumi sa 14.233 (5.9). 


- Išao sam lakšu verziju vježbe, bez novog elementa Kolman, ali u finalu ću naravno pojačati i ići i njega. Napravio sam jako dobro, jako čisto i mislim da su me suci malo prestrogo odsudili naspram ostalih, ali nema veze, u kvalifikacijama je i onako nebitno ako sam ušao u finale. A jesam. Zadovoljan sam sa svojim nastupom. U finalu idem probati odraditi tu jaču vježbu još bolje, rekao je Srbić nakon kvalifikacija.

Dvostruki finalist u Bakuu, Osječanin Aurel Benović došao je do svog 12. finala u karijeri i 2. na preskoku. Doduše, prošle godine na SK u Dohi prvi put je ušao u finale preskoka, ali zbog ozljede u njemu nije mogao nastupiti. Sada je s odličnom ocjenom od 14.399 (14.633 i 14.166) i u konkurenciji od 32 preskokaša dobio novu priliku.


- Kako sam najavljivao jučer, uspio sam odraditi svoja dva skoka kako sam i priželjkivao. Stvarno su bili vrhunski odrađeni. U finalu sam s ekipom preskokaša koji su osvajači svjetskih medalja i s puno jačim početnim ocjenama od mene, ali vidim da imam jako puno prostora za napredak u ovoj disciplini i u skorije vrijeme očekujem pojačanje početnih ocjena skokova i nadam se ulascima u finala na najvećim natjecanjima i osvajanju medalja, najavio je Benović.

Vrlo dobar nastup u Bakuu imala je naša jedina ženska predstavnica u Bakuu, Tina Zelčić. U konkurenciji 46 gimnastičarki završila je kao 13. na gredi s ocjenom 12.300 (start 4.6). 


Na žalost, naši reprezentativci na konju s hvataljkama nisu imali svoj dan. Mateo Žugec na svom prvom međunarodnom natjecanju ove sezone zauzeo je 33. mjesto s ocjenom 12.366 (start 5.5), a Filip Ude zbog pada na saskoku završio je kao 35. sa 12.100 (4.7) među 55 konjaša.


Sutra je na rasporedu prvi finalni dan, a do 10 sati po hrvatskom vremenu u borbi za medalje bit će Aurel Benović na parteru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!