18:42 / 26.05.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Sportski savezi traže od SDUŠ-a prenamjenu novca

Zlatko Mateša (Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Zlatko Mateša (Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 39. redovna sjednica Vijeća nacionalne olimpijske udruge.
Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 39. redovna sjednica Vijeća nacionalne olimpijske udruge.

U radu prvog zasjedanja u fizičkom sazivu, nakon dvomjesečnih elektroničkih sjednica, sudjelovalo je svih 15 članova "olimpijske vlade".

Zbog službene spriječenosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislava Družaka, izostalo je njegovo izlaganje o mjerama Vlade RH za saniranje šteta u sektoru sporta, uzrokovanih koronavirusnom pandemijom. Zato su o aktualnom stanju sporta u EU nazočni članovi Vijeća HOO-a mogli saznati od HOO-ove koordinatorice za programe EU Alme Papić, koja je priredila i izvješće o odobrenim projektima iz EU-potpore za sport.

Sve dionike sporta zanima koliko će biti umanjen proračun za sport u ovoj godini, pa će, temeljem rasprave i zaključka Vijeća HOO-a, SDUŠ-u biti upućen i zahtjev za prenamjenu sredstava nacionalnih sportskih saveza jer mnogima je to trenutačno nužno potrebno.

Izmjenom Pravilnika o sustavu sportskih natjecanja u RH, sportskim je savezima omogućeno i mijenjanje sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Kao znak potpore sportu i sportašima HOO je pokrenuo inicijativu za zaštitu prava kategoriziranih sportaša pa je odlučeno da im se status može produljiti do zaključno 31. prosinca ove godine.

Kroz Program poticanja i razvoja sporta i olimpizma na lokalnoj razini odobrena je pomoć od 10.000 kuna Teniskom klubu Vidova Gora, na čijim je terenima trenirala i naša ponajbolja tenisačica Donna Vekić. Članovi Vijeća potvrdili su raspisivanje natječaja za Nagradu Milan Neralić koju HOO svake godine dodjeljuje zaslužnicima iz sporta na lokalnoj razini.

U HOO-ovu Razvojnom programu I novi su korisnici Luka Kvesić i Ivan Terihaj (karate), te Dante Brčić (snowboard). I među novim korisnicima Razvojnog programa II/1 (od 1. ožujka) dominiraju predstavnici karatea: Noa Rumenjak, Mia Greta Zorko, Petra Nuić, Laura Fučik, Lea Vukoja, Renato Rešetar, Matija Relić, Sara Malčec i Leon Tomljanović.

Od istog datuma s njima je u programu i streljačica Estera Herceg. Od 1. travnja u Razvojni program III uvršten je Borna Petanjek, također iz streljaštva. U Programu sufinanciranja rada trenera potvrđena je odluka s elektroničke sjednice Vijeća HOO-a o prestanku statusa vrhunskih trenera Jošku Vlašiću i Bojanu Marinoviću.

Hrvatski jedriličarski savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju juniorskog EP-a u laser radialu u Kaštel Gomilici (od 25. lipnja do 3. srpnja 2021.), a Hrvatski sportski plesni savez - za prijam u hrvatsko državljanstvo 23-ogodišnjeg Artura Posedkina, izvorno ruskog plesača.

O djelovanju Zdravstvene komisije HOO-a, koja je dala preporuke sportašima za ponašanje u pandemijskim uvjetima čak i prije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), govorila je najpoznatija hrvatska nutricionistkinja Mimi Vurdelja. Najavila je i buduće mjere, među kojima su tri najvažnije: provedba serološkog testiranja sportaša (skupa s HZJZ-om), izrada epidemioloških zdravstvenih kartona sportaša i rješavanje osnovnog zdravstvenog osiguranja za sportaše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!