11:40 / 18.03.2020.

Autor: I.L./Hina

Sportaši upozoravaju da su prisiljeni riskirati zdravlje

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

MOO je pozvao sve sportaše da nastave s pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu.
Sve je više sportaša koji upozoravaju kako su prisiljeni riskirati zdravlje nakon što organizatori Olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) inzistiraju na tome da se OI u Tokiju održe kao što je i planirano između 24. srpnja i 9. kolovoza usprkos pandemiji koronavirusa.

Olimpijska pobjednica u skoku s motkom Grkinja Katerina Stefanidi smatra kako su sportaši prisiljeni riskirati zdravlje trenirajući u okruženju koronavirusa.

- Svi želimo da se Tokio dogodi, ali što je plan B. MOO riskira zdravlje svih nas, sportaša, ali i naših obitelji, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Sada smo u opasnosti, a ne za četiri mjeseca, kazala je 30-godišnja Grkinja za Reuters, dodavši: - Osjećam se pod pritiskom trenirati i održavati istu rutinu koja je nemoguća.

Upravo je Stefanidi, jedna od najistaknutijih grčkih sportašica, trebala svečano predati olimpijski plamen japanskim organizatorima prije nego što je grčki dio ceremonije ukinut zbog pandemije koronavirusa.

- Od siječnja do danas situacija se dramatično pogoršala, no MOO i dalje govori iste stvari.

Stefanidi je dodala da će različiti nivoi treninga stvorili i potencijalno nepravednu prednost za neke sportaše.

- Neke zemlje su zatvorile sve sportske pogone, dok su u nekim drugim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Švedske, neki objekti i dalje otvoreni. Moramo imati realnu sliku MOO-a. Moraju pokazati da razumiju, dodala je.

Oglasila se i britanska sedmobojka Katarina Johnson-Thompson poručivši kako su preporuke MOO-a i zdravstvenih organizacija oprečne.

- Izjava MOO-a da sportaši "treniraju najbolje što mogu", ne ide na ruku vladinim preporukama i smjernicama zdravstvenih radnika, smatra aktualna svjetska prvakinja.

I članica MOO Hayley Wickenheiser, Kanađanka s četiri zlatne medalje u hokeju na ledu, smatra kako je trenutačna zdravstvena kriza važnija od olimpijskih igara.

Vodstvo MOO-a je opisala je kao "neosjetljivo i neodgovorno", dodajući da sportaše čekaju tjeskobna vremena dok se nastoje pripremiti za Olimpijske igre tijekom globalne zdravstvene krize s novim koronavirusom.

MOO je u utorak održao video konferenciju s predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova poručivši kako "ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!