Sportaši iz Rusije i Bjelorusije neće moći na OI u Parizu?

12.07.2022.

12:08

Autor: A.M./Hina

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Sportašima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na Ukrajinu, rekao je viši član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Craig Reedie.

MOO je izdao smjernice sportskim upravnim tijelima u veljači da uklone sportaše dviju zemalja s međunarodnih natjecanja, a Bjelorusija je korištena kao polazna točka za rusku invaziju, koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".


- Morat će se donijeti odluka o tome što će se dogoditi sa svakom od ove dvije zemlje, a moja je pretpostavka da bi opći osjećaj bio da se ne bi trebale natjecati u Parizu, rekao je bivši potpredsjednik MOO-a Reedie britanskim medijima.


Sportaši iz Rusije će propustiti kvalifikacijske događaje za Pariz kao rezultat mjera, a predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je u svibnju da je sudjelovanje Rusije nejasno. Međutim, zasad Ruski olimpijski odbor nije sankcioniran od strane MOO-a niti je MOO zabranio ruskim članovima da sudjeluju na olimpijskim skupovima.


Od sportova na olimpijskom programu, samo su biciklizam, tenis i džudo dopustili Rusima i Bjelorusima da se nastave natjecati, ali Reedie je rekao da sumnja da će čak i sportašima iz tih sportova biti dopušteno sudjelovati u olimpijskim kvalifikacijama.


Reedie, bivši predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA), rekao je da bi bilo nerealno dopustiti sportašima da uđu u kvalifikacijska natjecanja nakon što ona počnu.


- Prilično je teško na pola puta reći onima koji su se kvalificirali da smo promijenili pravila.Dakle, postoji pravi problem za saveze, koji imaju jasnu uputu s kojom su se složili da neće pozivati Ruse i Bjeloruse da sudjeluju u događajima. Na prvi pogled, malo je vjerojatno da bi se itko iz Rusije i Bjelorusije kvalificirao za Pariz, kazao je Reedie. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!