Sporazum o suradnji HOO-a i triju kinezioloških fakulteta u Hrvatskoj

20.03.2023.

20:40

Autor: I.L./HRT/HOO

HOO potpisao sporazum s KIF-ovima

HOO potpisao sporazum s KIF-ovima

Foto: - / HOO

Sporazum o suradnji HOO-a s trima visokoškolskim kineziološkim ustanovama iz Zagreba, Splita i Osijeka potpisan je u ponedjeljak u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu.

Potpise na sporazum o suradnji stavili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te dekanica i dekani Kinezioloških fakulteta (KIF) - Vesnica Mlinarević (Osijek), Mario Baić (Zagreb) i Damir Sekulić (Split), a primjenjivat će se od 1. travnja ove godine.

Suradnja će se ponajprije ostvarivati u području djelovanja Centra za istraživanje i razvoj vrhunske sportske pripreme (CIRSP), koji je prošle godine utemeljen kao radna jedinica pri HOO-u. Budući da je zadaća CIRSP-a osiguravanje znanstvene, stručne, informatičke i tehnološke potpore vrhunskim hrvatskim sportašima u svrhu postizanja što boljih rezultata na velikim međunarodnim natjecanjima, svaki Kineziološki fakultet dat će doprinos u obliku najnovijih dostignuća sportskih znanosti i praktičnih iskustava svojih eksperata. Također davat će podršku CIRSP-u u razvoju znanja o posebno zahtjevnim dopunskim segmentima sportske pripreme, surađivat će na području izobrazbe, ali i cjeloživotnog stručnog usavršavanja trenera i ostalog stručnog kadra te u brojnim drugim aspektima svojih djelatnosti. Između ostaloga, zalagat će se i za izgradnju sustava vrhunskog sporta, primjerenog stupnju gospodarskog i socijalnog razvoja Republike Hrvatske.

Zlatko Mateša izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se sporazumom HOO-a s kineziološkim fakultetima "okuplja sve znanje koje imamo i koje jamči prosperitet i budućnost hrvatskog sporta" te dodao da "ne dvoji kako će tri vrhunske institucije iz Zagreba, Splita i Osijeka prihvatiti CIRSP kao željeno dijete i skupa ga dalje razvijati". Zahvalio je inicijatoru ovog sporazuma, ravnatelju CIRSP-a Igoru Jukiću, koji je izvijestio nazočne da se rad Centra zahuktao i da se već krenulo s operativnim suradnjama, čiji se nastavak očekuje i nakon stupanja na snagu ovog sporazuma.

Dekan Mario Baić najavio je da će zagrebački KIF nastojati dati puni doprinos razvoju (novo)uspostavljenih partnerskih odnosa, a istaknuo je i otvorenost za provedbu svih projekata koji će uslijediti. Njegov splitski kolega, dekan Damir Sekulić, kazao je kako bi "akademska zajednica trebala biti servis stručnim tijelima u sportu, a sada je prilika da se to i realizira". Dodao je da se suradnja akademske zajednice i sportskih tijela eksponencijalno poboljšala otkad je za glavnog tajnika HOO-a došao Siniša Krajač.

- Najmlađi smo Kineziološki fakultet u Hrvatskoj te je ovo za nas i povijesni trenutak, kazala je dekanica osječkog Kineziološkog fakulteta Vesnica Mlinarević, dodavši da se veseli svim budućim projektima u sklopu ugovorene suradnje s HOO-om i drugim istovrsnim hrvatskim fakultetima. 

Bilo je govora i o odrednici iz novog Zakona o sportu kojom se uvodi stručni nadzor nad radom nacionalnih sportskih saveza, a o čemu je referirala direktorica pravnih poslova u HOO-u Biserka Vrbek. Popisivanju sporazuma nazočili su i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, direktor Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe HOO-a Neven Šavora, bivši dekan zagrebačkog KIF-a i član Vijeća HOO-a Damir Knjaz te gosti s osječkog KIF-a - prodekanica za znanost Iva Šklempe Kokić, prodekan za nastavu i studente Zvonimir Tomac i Hrvoje Ajman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!