Splitski maraton osvojili Jean Simukeka i Clementine Mukandanga

27.02.2022.

14:14

Autor: HRT/Hina

Dolazak u cilj pojednice 22 Split Maratona

Dolazak u cilj pojednice 22 Split Maratona

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Pobjednik ovogodišnjeg 22. Splitskog maratona je Jean Baptista Simukeka iz Ruande (2:21:22), dok je njegova sunarodnjakinja Clementine Mukandanga s vremenom 2:37.03 bila najbrža među ženama.

Drugo i treće mjesto u ovogodišnjem 22. Splitskom maratonu osvojili su Redouan Nouini (2:25:01) iz Maroka i Ivan Dračar (2:27:28) iz Hrvatske.


Polumaraton u konkurenciji žena osvojila je Nahimana Cavaline (Burundi) s vremenom 1:13:42, a u konkurenciji muškaraca Hosea Kimeli Kisorio iz Kenije (1:04:33).


Trofej Slobodne Dalmacije (5 km) u konkurenciji žena osvojila je Alma Hrnjić (BiH) s vremenom 18:31, a kod muškaraca Mađar Gyányi Zsombor koji je u cilj utrčao za 16:12 minuta. 


Iako je za tu utrku prethodno bilo prijavljeno 396 sudionika zbog težih je vremenskih uvjeta startalo njih tristotinjak. Zanimljivo je kako je u utrci Trofeja Slobodne Dalmacije sudjelovao i nekadašnji gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

22.Splitski maraton

22.Splitski maraton

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Ni jaka olujna bura koja posljednja 24 sata puše u Splitu nije spriječila nekoliko tisuća sudionika da u 9 sati s Rive startaju u polumaratonu, maratonu i štafetnom maratonu, te deset minuta kasnije u utrci Trofej Slobodne Dalmacije. 


Štafetni maraton se trčao u četiri izmjene (po pravilima IAAF-a), tri dionice po 10 km i jedna dionica od 12,195 km, a mogli su se trčati kao muška štafeta (4 M), kao ženska štafeta (4 Ž) ili kao mješovita (2Ž + 2M). Dionica polumaratona je bila duga 21 km, započela je i završila na Rivi, a prolazila je kroz brojne gradske ulice od kojih su neke bile u užem dijelu grada. 


Maraton, koji se trčao po Splitu i Solinu, organizirao je Maraton klub Marjan. Split maraton je dio World Marathon Majors - Wanda Age Group poretka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!