Španjolska odustala od kandidature za ZOI 2030.

21.06.2022.

22:24

Autor: A.M./Hina

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Španjolska je odustala od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije, kazao je u utorak predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco.

Ideja o domaćinstvu ZOI-ja podijelila je javno mnijenje u Španjolskoj, pogotovo jer katalonska vlada koja se zalaže za neovisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu, a prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje ZOI-ja imalo negativan utjecaj na Pireneje zbog klimatskih promjena.


- Nedavno smo već imali briljatne kandidature za Ljetne OI 2016. i 2020. godine, koje nisu uspjele jer smo imali vrlo jaku konkurenciju, no ovoga smo puta sami uništili priliku. Nije bilo druge opcije neko odustati od kandidature jer si nismo mogli dopustiti mjesece i mjesece rada s ovakvim razlikama u pogledima. Sve se pretvorilo u rat između konstitucionalista i separatista, a tu nema olimpijskog duha, rekao je Blanco.


Odustajanjem Španjolske, favorit za domaćinstvo ZOI-ja postaje japanski Sapporo, koji je već ugostio to natjecanje 1972. godine, a interes su pokazala još dva bivša domaćina - američki Salt Lake City (domaćin 2002.) te kanadski Vancouver (domaćin 2010.).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!