Spaljeni Grosjeanov bolid postaje izložak u muzeju

21.02.2023.

13:54

Autor: I.L./HRT

Bolid Romaina Grosjeana u plamenu

Bolid Romaina Grosjeana u plamenu

Foto: Bryn Lennon/File Photo / Pool via REUTERS

Spaljena olupina bolida Romaina Grosjeana iz VN Bahreina 2020. bit će prvi put izložena sljedeći mjesec kao dio izložbe Formule 1 u Madridu.

Francuski vozač provukao se kroz plamen na sigurno u čudesnom bijegu nakon što je njegov automobil Haas, s punim spremnikom gorivom, u prvom krugu na stazi Sakhir probio metalnu barijeru i zapalio se.


Njegova zadnja zabilježena brzina prije udara u barijeru bila je 221 km/h.


Ostaci šasije, koji su se prilikom sudara prepolovili, čuvali su se u tajnosti zadnje tri godine, ali će sada biti smješteni u posebnoj prostoriji pod nazivom 'preživljavanje' s dosad neobjavljenim snimkama nesreće.

Olupina bolida Romaina Grosjeana

Olupina bolida Romaina Grosjeana

Foto: Hamad I Mohammed/File Photo / Pool via REUTERS

- Šasija je još uvijek u jednom komadu, aureola je tu, i osim oštećenja i izgorjelih dijelova, i dalje je kako treba. Pretpostavljam da mi je to spasilo život, rekao je Grosjean, koji je imao opekline na rukama nakon što mu je trebalo 28 sekundi pobjeći od plamena.

Izložba s ulaznicama, koja se otvara 24. ožujka, bavi se prošlošću, sadašnjošću i budućnošću sporta i postavlja se u suradnji s Formulom 1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!