15:44 / 24.07.2019.

Autor: M.M./Hina

SP plivanje: Svjetski rekord Kristofa Milaka na 200 leptir

Kristof Milak (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Kristof Milak (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Foto: - / REUTERS

Mađarski plivač Kristof Milak na SP-u u Gwangjuu osvojio je svoj prvi seniorski naslov svjetskog prvaka.
Mađarski 19-godišnji plivač Kristof Milak na SP-u u Gwangjuu osvojio je svoj prvi seniorski naslov svjetskog prvaka te s rezultatom 1:50.73 minute za gotovo jednu sekundu popravio 10 godina star svjetski rekord Michaela Phelpsa (1:51.51) na 200 metara leptir.

Milak je u prvih 100 metara utrke zaostajao za braniteljem naslova Južnoafrikancem Chadom le Closom, a onda je ubrzao do tempa kojeg nitko nije mogao pratiti.

Srebrnu medalju osvojio je Japanac Daiya Seto (1:53.86), a Le Clos se na kraju morao zadovoljiti broncom (1:54.15).

Mađar je europski prvak na ovoj dionici, a u Budimpešti je prije dvije godine kao 17-godišnji junior osvojio srebrnu medalju na 100 m leptir, u svom prvom nastupu na svjetskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji.

Kad je postavljao svjetski rekord 2009. godine na SP-u u Rimu, Michael Phelps je nosio posebno odijelo, koja su tada bila dopuštena, a omogućavala su bolje klizanje kroz vodenu površinu, što Milakov rezultat čini još impresivnijim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!