08:25 / 29.09.2019.

Autor: K.L./HRT/Hina

SP: Liang Rui pobjednica u brzom hodanju na 50 km, Renić odustala

Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Foto: - / REUTERS

Na startu je bilo 24 natjecateljica, a 15 njih je uspjelo završiti utrku. Hrvatska predstavnica Ivana Renić nije stigla do cilja.
Bivša svjetska rekorderka Kineskinja Liang Rui osvojila je zlatnu medalju u brzom hodanju na 50 kilometara na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Dohi.

Utrku je završila za 4:23:26 sata, dok su iza nje bile njezina sunarodnjakinja Li Maocuo (4:26:40) i europska rekorderka Talijanka Eleonora Giorgi s vremenom 4:29:13.
- Utrka je bila jako teška i svi smo dali sve od sebe, rekla je Liang. - Trener mi je rekao da krenem sporo i koristim puno leda, to mi je puno pomoglo, dodala je prva osoba iz Kine koja je uspjela uzeti zlato u ovoj disciplini.

Na startu je bilo 24 natjecateljica, a 15 njih je uspjelo završiti utrku. Hrvatska predstavnica Ivana Renić nije stigla do cilja. - Držala sam dobar tempo do 17-og kilometra, dala sam sve od sebe. Puno sam trenirala, ali ovo je sport. Ruke su mi počele otkazivati pa leđa i problemi s probavom. Nema predaje, dalje se spremam za Olimpijske igre, rekla je Renić za HRT.

- Uvjeti su jako teški, nije bilo suđeno danas. Nadam se da će biti bolje u Tokiju, dodala je. Utrka je kao i ženski maraton dan ranije održana u nevjerojatnim vremenskim prilikama, po velikoj vrućini i uz visok postotak vlage zraka. To je također bila vjerojatno zadnja utrka u brzom hodanju na svjetskom prvenstvu, dok će se u Tokiju sljedeće godine zadnja takva utrka održati na OI.
Prva utrka u brzom hodanju na 50 km održana je na OI 1932. i na programu je bila na svim dosadašnjim svjetskim prvenstvima u muškoj konkurenciji, a od prije dvije godine i u ženskoj konkurenciji.
Međunarodna atletska federacija (IAAF) još nije donijela konačnu odluku hoće li se utrka u brzom hodanju na 50 km održati na sljedećem Svjetskom prvenstvu u Eugeneu 2021., ali predsjednik IAAF-a Sebastian Coe jasno je rekao da se ta disciplina mora ili prilagoditi ili promijeniti.
To bi značilo da će se umjesto 50 km održavati utrke na 10 do 30 km već na SP-u u SAD-u, a sigurno na SP 2023. u Budimpešti. Trenutačno se brzi hodači na SP-u natječu u utrkama na 20 km i na 50 km.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!