15:30 / 26.09.2019.

Autor: I.L.K./M.M./Hina

SP kajak-kanu: Gržin i Obadić u finalu, Marinić u polufinalu slaloma

-

-

Foto: - / -

U kajak kanu spustu na divljim vodama u disciplini C-1 žene hrvatska kanuistica Alba Zoe Gržin plasirala se u subotnje finale, kao i kanuist Luka Obadić u C-1 muški.
Hrvatski reprezentativac Matija Marinić kvalificirao se među 30 kanuista koji će se u subotu, u olimpijskoj disciplini - slalomu, boriti za plasman među desetoricu finalista na Svjetskom prvenstvu u francuskom La Seu d'Urgellu.

U prvoj je vožnji Marinić imao sedmo vrijeme, ali je uz dodatne četiri kaznene sekunde završio na 30. mjestu. U drugoj vožnji je imao treće vrijeme, a s dodatne dvije kaznene sekunde zauzeo 5. mjesto i tako izborio plasman u polufinale.

Prema pravilima Međunarodne kajakaške federacije, iz prve vožnje se izravno u polufinale plasira prvih 20 kanuista, a ostalih 10 mjesta popunjavaju najbrža desetorica u drugoj vožnji.

U subotnjem polufinalnu (9 sati) će biti odlučeno kojih će 11 nacija ispuniti olimpijsku normu za nastup na OI Tokio 2020.

Matija Marinić ne mora biti među finalistima, da bi Hrvatskoj osigurao mjesto na Olimpijskim igrama. Naime, među 30 polufinalista nalaze po trojica čeških, slovačkih, francuskih, britanskih i španjolskih reprezentativaca te po dvojica Nijemaca, Talijana, Slovenaca, Australaca, dok po jednog predstavnika imaju Hrvatska, Poljska, Rusija, Kanada, Švicarska, Japan i Irska.

U kajak kanu spustu na divljim vodama u disciplini C-1 žene hrvatska kanuistica Alba Zoe Gržin plasirala se u subotnje finale, kao i kanuist Luka Obadić u C-1 muški, što nije uspjelo Igoru Gojiću i Ivanu Toliću.

Gržin je imala četvrto vrijeme skupine, a Obadić sedmo vrijeme i bio je zadnji koji se kvalificirao, dok je Gojić bio odmah iza njega, osmi. 

Reprezentacijama koje imaju po više kanuista u polufinalu za ispunjavanje olimpijske norme računat će se plasman najboljeg predstavnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!