22:55 / 01.03.2018.

Autor: I.L.K./Hina

SP atletika − Zlatne medalje za Lišenka, Lasitskene i Genzebe Dibabu

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Lišenko i Lasitskene su pobijedili u skoku u vis, dok je Dibaba slavila u utrci na 3.000 metara.
Ruski atletičari Danil Lišenko i Marija Lasitskene, te Etiopljanka Genzebe Dibaba osvajači su prvih zlatnih medalja na Svjetskom atletskom dvoranskom prvenstvu koje je počelo u Birminghamu.

Lišenko i Lasitskene su pobijedili u skoku u vis, dok je Dibaba slavila u utrci na 3.000 metara.

Lišenko, koji kao i ostali ruski sportaši nastupa kao neovisni sportaš, slavio je preskočivši 2,36 metara dok je njegovoj sunarodnjakinji za zlato trebao skok od 2,01 metara.

Srebrni s posljednjeg svjetskog prvenstva u Londonu početne četiri visine (2,20 m, 2,25 m, 2,29 m, 2,33 m) je preskočio iz prve, dok je 2,36 svladao iz trećeg pokušaja. Drugi je bio svjetski prvak iz Londona i srebrni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, Mutaz Essa Barshim iz Katara s preskočenih 2,33, a broncu je osvojio Nijemac Mateusz Przybylko s rezultatom 2,29. Istu visinu je preskočio i Amerikanac Erik Kynard, ali iz više pokušaja pa je na kraju bio četvrti.

U ženskoj konkurenciji nije bilo previše neizvjesnosti. Slavila je Lasitskene, zlatna s posljednja dva svjetska prvenstva na otvorenom i zlatna s dvoranskog SP-a u Sopotu 2014. Ruskinja je pobijedila sa skokom od 2,01 m. Druga je bila Amerikanka Vashti Cunningham (1,93 m), a treća Talijanka Alessia Trost (1,93 m).

U utrci na 3 km pobijedila je Dibaba osvojivši četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na dvoranskim prvenstvima. Dibaba je pobijedila s rezultatom 8:45.05 ispred Nizozemke Sifan Hassan (8:45.68) i Britanke Laure Muir (8:45.78).

Hrvatska će u Birminghamu imati samo dvije predstavnice Andreu Ivančević i Ivanu Lončarek koje u petak očekuje nastup u kvalifikacijama na 60 m s preponama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!