Šokantna ispovijest Moa Faraha: Lagao sam o svemu

12.07.2022.

11:03

Autor: A.M./HRT

Mo Farah

Mo Farah

Foto: Hannah McKay / REUTERS/Pool/File Photo

Najbolji britanski dugoprugaš Mo Farah otkrio je u BBC-jevom dokumentarcu da je kao dječak od osam ili devet godina ilegalno doveden u Veliku Britaniju, gdje je bio prisiljen raditi kao sluga.

Četverostruki olimpijski pobjednik i šesterostruki svjetski prvak na pet i 10 tisuća metara iznio je šokantno priznanje u razgovoru za dokumentarni film "Pravi Mo Farah".


- Većina ljudi poznaje me kao Moa Faraha, no to nije moje pravo ime. Istina je da sam rođen u Džibutiju kao Hussein Abdi Kahin. Usprkos onome što sam govorio u prošlosti, moji roditelji nisu nikad živjeli u Ujedinjenom kraljevstvu, rekao je ovaj 39-godišnjak.


- Najteže za suočiti se je da je vjerojatno netko iz moje obitelji bio umiješan u moju otmicu. Ono što mi je spasilo život bilo je - trčanje, dodao je. 

- Otac mi je ubijen u građanskom ratu kad sam imao četiri godine. Odvojen sam od majke i i ilegalno doveden u Birtaniju, gdje su mi dali ime Mohamed Farah. Nisam onaj tko mislite da jesam, no bez obzira na cijenu želim sad ispričati svoju priču i svoju istinu, rekao je i podijelio sjećanja iz djetinjstva:


- Žena koja me dovela rekla mi je da moram kuhati, čistiti i pomagati u kući ako želim jesti. Često sam se zaključavao i plakao u kupaonici, objasnio je.


Iako ga isprva obitelj kod koje je živio nije htjela slati u školu, s 12 godina ipak je poslan na školovanje, gdje ga je zamjetio nastavnik tjelesnog odgoja i - počela se rađati povijest. 


Nastavnik tjelesnog odgoja Alan Watkinson je, nakon što mu se mladi Mo povjerio, nazvao socijalnu službu i smjesto ga kod druge obitelji iz Somalije. Stvari su krenule nabolje, počeo se dokazivati kao sportaš i već s 14 godina je pozvan da predstavlja engleske škole na međunarodnoj utrci.

Farah je dominirao na srednjim prugama na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. Na obje je igre osvojio čak četiri zlata na 5.000 i 10.000 metara.


Posljednjih godina fokusirao se na maratonske utrke, ali je imao dosta problema s ozljedama, a prošlog lipnja na kvalifikacijskoj utrci u Manchesteru konačno je pokopao svoj san o četvrtom nastupu na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!