Sinovčić nakon SP-a u paraplivanju nastupa i na EP-u u košarci u kolicima

11.06.2022.

11:14

Autor: K.L./Hina

Dino Sinovčić

Dino Sinovčić

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Jednog od najboljih hrvatskih paraolimpijaca Splićanina Dinu Sinovčića (29) u idućim danima očekuju nastupi na dva velika međunarodna natjecanja i to u dva različita sporta.

Osvajač brončane medalje u plivanju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju prvo će u Portugalu braniti svjetsko zlato na 100 m leđno u kategoriji S6, a potom će s hrvatskom reprezentacijom košarkaša u kolicima nastupiti na Europskom prvenstvu B i C divizije koje će se od 12. do 22. lipnja održati u Sarajevu.

Sinovčić će na portugalskoj Madeiri braniti svjetsko zlato koje je osvojio na paraplivačkom prvenstvu u Londonu 2019. godine. Njegova serija sjajnih rezultata krenula je godinu dana ranije europskim zlatom u Dublinu, godinu dana kasnije je u Londonu postao svjetski prvak, a 2020. je bio cilj napasti zlato na paraolimpijskim igrama. No, umiješala se korona "zaustavivši svijet". Na prvom velikom natjecanju nakon povratka u bazen osvojio je srebro na EP u Funchalu u svibnju 2021. godine, a potom je u Tokiju "doplivao" i do paraolimpijske bronce.

- Sve ide po planu, dobro smo se pripremili i nadamo se najboljem rezultatu. Branim titulu prvaka, malo uzbuđenje je prisutno, što je dobro, kazao je član splitskog Mornara.

- Protisak? Naučio sam se nositi s pritiskom svih ovih godina. Ne gledam konkurenciju, koncentriran sam na sebe, znamo koliko sam rardio, dodao je.

Nakon Portugala Sinovčić putuje za Sarajevo gdje će kao član košarkaške reprezentacije u kolicima sudjelovati na EP-u.

- Imamo dobru ekipu, ekipa je motivirana i spremni smo za dobar rezultat. Ambije su porasle, u B diviziji smo, no trebat će se dobro pomučiti za plasman u viši rang. Dečki su odradili pripreme, ja nisam mogao zbog SP-a u plivanju. Doći ću pomoći koliko mogu.

Sinovčić obožava košarku. Kada ne pliva, voli igrati košarku u kolicima i jedan je od osnivača KK invalida Split.

- Plivanje je broj jedan i prioritet, sve ulažem u to, a košarku igram koliko stignem u ono malo slobodnog vremena. Sa Splitom smo osvojili Kup ove godine što je veliki uspjeh, dodao je Sinovčić koji se košarkom bavi osam godina.

Sa smiješkom se osvrnuo na pitanje što će napraviti ako u plivanju i košarci izbori nastup na idućim POI u Parizu 2024. godine.

- Mislim da još nije realno da košarka izbori POI u Parizu, dodao je.

Spomenimo kako su do sada dva hrvatska sportaša nastupila na paraolimpijskim igrama u različitim sportovima - Tomislav Zadro i Slaven Hudina.

Zadro je je nastupio na zimskim i ljetnim POI. Ovaj ratni heroj i svestrani sportaš nastupio je u slalomu i veleslalomu na paraolimpijskim igrama u Salt Lake Cityu 2002. godine osvojivši deseto mjesto u slalomu. Šest godina kasnije u Pekingu je nastupio u biciklizmu u cestovnoj utrci (26), te kronometar gdje bio deseti.

Hudina je u Ateni (2004) i Pekingu (2008) nastupio u dresurnom jahanju, a u Londonu (2012) u atletici u bacanju diska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!