09:12 / 28.12.2021.

Autor: Mihovil Horvat/HRT/I.L.

Sinkovići se vraćaju u dvojac na pariće, Martin priprema novo čudo

Veslači bruse formu za novu sezonu

Veslači bruse formu za novu sezonu

Foto: HTV / HRT

Iza hrvatskih je veslača iznimno uspješna olimpijska godina. Slijede im novi izazovi u 2022.: braća Sinković vraćaju se u dvojac na pariće, a Damir Martin priprema novo čudo i sanja zlato u Parizu! Tu su još mlade snage, braća Lončarić i sestre Jurković.

Ako si na vrhu Olimpa i tamo želiš ostati onda nema odmora. To je moto braće Sinković koji svakodnevno bruse formu za novu sezonu u kojoj se vraćaju u svoju najjaču disciplinu, dvojac na pariće. 


- Uspjeli smo jednu sezonu bez poraza i to baš onu olimpijsku, tako da smo posebno ponosni na to. Nemam što reći. Stvarno je bila prekrasna godina. Naravno, šlag na tortu Olimpijske igre, osvajanje Europskog prvenstva, ukupni pobjednici Svjetskoga kupa. Sve što smo mogli smo osvojili, rekao je Valent Sinković


- Guštamo u treningu. Ne znam, ja se nekako osjećam da kad dođemo na prvu utrku opet ćemo biti kao novi u toj disciplini. Vidjet ćemo malo dok ćemo vidjeti kakve će biti brzine na proljeće, ali vjerujem da se možemo vratiti gdje smo bili 2016., ali kažem sigurno ta prva utrka će nam puno više pokazati, dodao je Martin Sinković.

Sezona za pamćenje je i iza Damira Martina, ponovno je ispričao jednu nevjerojatnu sportsku priču, od ponora do vrha.


- Stvarno sam presretan što me tijelo poslužilo, što sam opet se dignuo na postolje. Nećemo ništa forsirati ove godine, to ćemo ostaviti za 2023. kad se norma uzima i, naravno, ponovno probati napraviti čudo jedno u Parizu, a čuda znamo raditi. Bez skrivanja ičega mogu reći da Pariz gledam i nadam se zlatu!

Damir Martin

Damir Martin

Foto: HTV / HRT

Nakon naših olimpijaca, za budućnost veslanja ne moramo se brinuti. Tu su braća Patrik i Anton Lončarić koji su Osijek zamijenili zagrebačkom adresom, a treniraju sa Sinkovićima.


- Mogu reći jedna produktivna godina što se tiče samog treninga. Dvije brončane medalje sa Svjetskih kupova, četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore. Mislim da mogli smo bolje. S ovim jednostavno pokazujemo da imamo još prostora za rast, rekao je Anton Lončarić. 


- Mi smo tek sad na ulazu u seniore. Znači to je jedna, mi to tako gledamo kao faza u kojoj mi se moramo samo nadograđivati, raditi i truditi jer neće se rezultat dogoditi preko noći. Ne možemo sad mi skočiti iz juniora u seniore i početi odmah ostvarivati neke velike rezultate. Jednostavno gledati to kao sustavni dio rada, to i da gubimo na utrkama i da jednostavno se gradimo kroz te utrke, ističe Patrik Lončarić. 


Kod djevojaka tu su sjajne sestre Jurković koje su ove sezone pokorile svjetsku i europsku konkurenciju u mlađim seniorkama u dvojcu bez kormilara. Mlade, 20-godišnje blizanke iz Korčule također su se preselile u Zagreb, a kao i kod braće Lončarić pred njima je nadamo se velika karijera po uzoru na dvojac s početka ove priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!