18:37 / 04.03.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/A.M./HRT

Braća Sinković pripremaju se u kanjonu Krke

Braća Sinković

Braća Sinković

Foto: Regionalni Dnevnik / HRT

Kanjon Krke slovi za jednu od najljepših prirodnih staza za veslanje na svijetu. Potvrđuju to i naši zlatni olimpijci, braća Sinković, koji su već tradicionalno ondje na pripremama. Uz veslače iz svih krajeva Europe.

Šibenik - Zaton - Skradin... Tamo gdje Krka ljubi more! Jedinstvena staza mamac je i za naše zlatne olimpijce  već 15 godina!

- Stvarno su uvjeti fantastični! Evo sad kad smo došli, tri dana mirno, sunčano, radimo veliku kilometražu, nema vjetra, valova, tako da stvarno uživamo. Idealni su uvjeti tu stvarno za veslanje, rekao je Valent Sinković.


 Kanjonom Krke, zrcalnim Prukljanskim jezerom,  to je 30-ak izveslanih kilometara dvaput na dan. Svaki je trening pomno isplaniran.


- Cilj je što više kilometara kvalitetnih napravit, uveslat se da se bolje osjetimo u čamcu i da napokon sjedne taj dvojac kao dubl što smo išli. Zasad stvarno ide dobro, baš smo zadovoljni, rekao je Martin Sinković

Pred braćom Sinković su novi izazovi, Europsko prvenstvo, svjetski kupovi i vrhunac, Olimpijske igre u Tokiju! I svuda isti cilj...


- Cilj je  zlato! Definitivno mislimo da vrijedimo za toliko. A sad, ne mislimo da smo nepobjedivi, dodao je Valent.


Među stijenama Krkina ušća duga je veslačka povijest!

- Tu su se kovale najsjajnije medalje s olimpijada i svjetskih prvenstava, kaže predsjednik Mjesnog odbora Zaton Boris Dukić.
 

Morska medvjedica Adrijana - maskota mediteranskih igara iz 1979. godine - uspomena je na slavne dane zatonske veslačke staze.

Najviše gledatelja uz stazu - njih čak 15 tisuća - veslački je vremeplov zabilježio davne 1973. Slavni su britanski sveučilišni osmerci tad Themzu zamijenili Krkom. A istoimeni šibenski klub, za njegov 50. rođendan, počastili svojom tradicionalnom utrkom! Domaćini, redom olimpijci, uzvratili su im - uvjerljivom pobjedom! Mnoštvo na cilju - oduševljeno!

- Tu su skakali u more! To je bilo divota! Onda su nam ljudi plivajući skakali s rive, skakali s brodica koje su nas pratile i ljubili nas, čestitali nam, prisjetio se bivši veslački olimpijac Janez Grbelja.

Brazde ovdje svakodnevno veslima svoj put do najvećih natjecanja mlade šibenske snage. U društvu veslača iz svih krajeva svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!